BIH

Dodik: Bilo bi dobro da ukinu svoju odluku

Predsjednik RS u svom stilu

Avaz.ba

17.9.2016

"Bilo bi dobro da ukinu svoju odluku jer tek onda referendum ne bi bio upitan ni po kojem osnovu. Tek onda ćemo održati referendum", rekao je Dodik u Ribniku novinarima.

Ustavni sud BiH na plenarnoj sjednici danas razmatra zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke od 26. novembra prošle godine kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske, a koje se odnose na proslavu Dana Republike Srpske.

Druga tačka dnevnog reda je informacija o izvršenju odluke od 26. novembra 2015. godine, a razmatraće se u zavisnosti od odluke koju Ustavni sud BiH donese u vezi sa prvom tačkom.

U novembru prošle godine Narodna skupština Republike Srpske podnijela je zahtjev Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine za reviziju odluke o Danu Republike Srpske.

Ukoliko danas Ustavni sud BiH prihvati zahtjev za preispitivanje svoje doluke donesene 26. novembra prošle godine, kojom je 9. januar u Zakonu o praznicima Republike Srpske proglašava neustavnim, cijeli slučaj se vraća na početak.

U slučaju da se desi ovaj scenario, nezadovoljna strana u cijelom slučaju također ima pravo uložiti novi zahtjev za preispitivanje odluke. 

Tokom preispitivanje svoje ranije odluke, odnosno vraćanja predmeta na početak, sudije Ustavnog suda rukovode se isključivo podatkom da li je u međuvremenu bilo elemenata i dokaza koji nisu bili poznati prilikom donošenja odluke, a koji su važni i mogli su uticati na eventualno drugačije rješenje.