BIH

Ustavni sud odbio zahtjev Republike Srpske, 9. januar neustavan

Održana 99. sjednica

M. D.

17.9.2016

Danas je u Sarajevu održana 99. plenarna sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, na kojoj je odbijen zahtjev za preispitivanjem odluke o obilježavanju 9. januara.

Na dnevnom redu nalazila se tačka o pitanjima koja se odnose na referendum o danu Republike Srpske, koji je zakazan za 25. septembar.

Ustavni sud BiH odbio je zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime je konačno potvrđeno da se 9. januar smatra neustavnim. Također, Ustavni sud je donio odluku o privremenom suspendiranju referenduma u RS.

Ustavni sud BiH donio je u novembru prošle godine odluku kojom se neustavnim proglašava dan Republike Srpske, 9. januar smatrajući kako se time krše prava Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Republici Srpskoj. 

Tu odluku su odbili politički predstavnici Republike Srpske te su za 25. septembar zakazali referendum oko nastavljanja proslavljanja Dana RS­ 9. januara. 

U saopštenju Ustavnog suda BiH nakon današnje sjednice, navodi se sljedeće:

- Ustavni sud je razmatrao zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje Odluke Ustavnog suda u predmetu broj U 3/13 koja se odnosi na ocjenu ustavnosti određenih odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske. U vezi sa navedenim zahtjevom, Ustavni sud ističe da, prema članu 68. stav 1. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, uvjet za usvajanje zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda jeste postojanje, odnosno otkrivanje činjenice koja bi po svojoj naravi mogla odlučno utjecati na ishod spora i koja, kad je odluka bila donesena, nije bila poznata Ustavnom sudu, te koja razumno nije mogla biti poznata stranci.

Odlučujući o zahtjevu za preispitivanje, Ustavni sud je utvrdio da je u osporenoj Odluci broj U 3/13 dao obrazloženje svih okolnosti na koje Narodna skupština Republike Srpske ponovo ukazuje u zahtjevu za preispitivanje. S obzirom na to da Narodna skupština Republike Srpske u svom zahtjevu za preispitivanje nije prezentirala nikakve nove činjenice u smislu člana 68. stav 1. Pravila Ustavnog suda, koje bi mogle utjecati na drugačije odlučenje Ustavnog suda u predmetnom slučaju, Ustavni sud je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva za preispitivanje Odluke Ustavnog suda broj U 3/13 od 26. novembra 2015. godine, te ga je, stoga, odbio.

U sklopu današnjeg dnevnog reda Ustavni sud je razmatrao i zahtjeve za donošenje privremene mjere koje su podnijeli Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, četiri delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, 25 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine, navodi se u saopštenju.