VIJESTI

Sjednica Ustavnog suda: Usvajanje žalbe NSRS ili zabrana referenduma?

Deveti januar kao Dan RS-a ili ne

A. DUČIĆ

17.9.2016

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na 99. plenarnoj sjednici danas u Sarajevu, odlučuje o pitanjima koja se odnose na referendum o danu RS zakazan za 25. septembar.

Na dnevnom redu sjednice su zahtjev za reviziju ranije odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti dana RS koji je 26. novembra 2015. godine podnijela Narodna skupština RS, ali i zahtjevi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, zatim Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH te grupe poslanika iz Federalnog parlamenta za donošenje privremene mjere protiv referenduma u RS.

Daljnji postupak

Dva su očekivana scenarija koja se danas mogu odigrati u najvišoj pravosudnoj instituciji u našoj državi. Prvi je da Sud uvaži zahtjev RS za reviziju svoje odluke o referendumu, što bi značilo da bi se u nekom daljnjem postupku ponovo utvrđivalo je li 9. januar ustavan ili nije, čime bi ovaj predmet bio vraćen u fazu kao da ova odluka nije bila ni donesena. To u prijevodu znači da odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti dana RS ne bi pravno postojala, a samim time ni razlozi za referendum u manjem bh. entitetu.

Ako se desi ovaj scenarij, Ustavni sud ne bi imao potrebu da razmatra zahtjev za donošenje privremene mjere, što je druga tačka današnjeg dnevnog reda sjednice. 

No, ako bude odbijen zahtjev NSRS, onda bi odluka Ustavnog suda iz novembra prošle godine ostala na snazi. U tom bi slučaju ovaj sud, još danas, raspravljao ima li elemenata za donošenje privremene mjere. Ako bi se desilo da Ustavni sud donese privremenu mjeru, onda se podrazumijeva obustavljanje provođenja referenduma u RS dok Ustavni sud o zahtjevima, kojih ima pet-šest, ne odluči u meritumu. To bi dalje značilo da je Narodna skupština RS dužna obustaviti sve aktivnosti vezane uz provođenje referenduma u manjem bh. entitetu do konačne odluke.

Za razliku od prvog scenarija, gdje bi rukovodstvo RS moguće odustalo do referenduma zakazanog za 25. septembar, pravdajući se da za tim nema potrebe, drugi scenarij izazvao bi nesumnjivo veće reperkusije, što je jučer nagovijestio niz zvaničnika iz RS. 

Reakcija Beograda

U slučaju odbijanja zahtjeva NSRS, a uvažavanja zahtjeva za privremenu mjeru, sve su prilike da bi srpski zvaničnici predvođeni predsjednikom RS Miloradom Dodikom ignorirali zahtjev Ustavnog suda za obustavljanje referenduma. U tom slučaju došlo bi do eklatantnog suprotstavljanja pravosudnom sistemu te pravnoj državi u cjelini, zbog čega bi morala reagirati međunarodna zajednica, odnosno visoki predstavnik u BiH te Vijeće za implementaciju mira (PIC) korištenjem bonskih ovlasti. Ova njihova eventualna reakcija dodatno bi podgrijala tenzije ne samo u BiH nego i u regionu, preciznije u Srbiji, čije je rukovodstvo i nakon posljednjeg održanog sastanka PIC-a srpske zvaničnike pozivalo u Beograd te nije podržalo referendum.

Šta najavljuju srpski zvaničnici

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je jučer da postoji teoretska mogućnost da referendum o danu RS bude otkazan ako Ustavni sud BiH prihvati apelaciju iz RS. Ako Ustavni sud danas potvrdi svoju odluku o neustavnosti dana RS, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić predviđa "najdirektnije dolijevanje ne ulja, već benzina ili kerozina na vatru".

- Gotovo je nemoguće sada odustati od referenduma, a do sada to niko nije ni predložio, i dalje je na snazi skupštinska odluka. Drugi scenarij bio bi izrazito rizičan i išao bi na neviđeno pogoršavanje prilika. Nadam se da će Ustavni sud BiH imati razuma i donijeti razumnu odluku - kazao je. 

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić apelirao je da odluka Ustavnog suda BiH bude zasnovana na pravu, a ne da bude politička.

Šta donose dva scenarija

1. SCENARIJ: Uvažavanje zahtjeva iz RS

- prestaje postojati ranija odluka o neustavnosti dana RS
- prestaju razlozi za održavanje referenduma
- moguće otkazivanje referenduma

2. SCENARIJ: Odbijanje zahtjeva RS, donošenje privremene mjere

- zahtjev NSRS za obustavljanje provođenja referenduma
- moguće opstrukcije privremene mjere te suprotstavljanje pravnoj državi
- otvaranje prostora visokom predstavniku i PIC-u za korištenje bonskih ovlasti
- dodatne tenzije u BiH i u Srbiji