BIH

Grebak kod Ustikoline: Eldin je prva slova naučio u kolibi bez struje (FOTO)

Zbog problema sa prijevozom, sedmogodišnjak iz Božanovića ne ide u školu

A. BAJRAMOVIĆ

16.9.2016

Eldin Guta iz sela Božanovići kod Grepka ima sedam godina i trebao je ove godine sjesti u klupu škole u Fočanskoj Jabuci. Prva slova naučio je ranije. Pokazuje nam, za svoj uzrast odličan rukopis, kojim na komadu papira ispisuje svoje ime. 

– Volio bih ići u školu – kaže, ponosan što je, osim slova, naučio i računati te s ocem igrati šah.

porodica-guta-1

Eldin s roditeljima Zenidom i Adilom: Samo pusta obećanja

Jedina primanja 

S roditeljima Zenidom i Adilom, Eldin živi u maloj kolibi pokrivenoj limom. Njihova kuća izgrađena je nedaleko od kolibe, ali u njoj nemaju ni struje ni vode. U kolibi imaju vodu i ništa više. 

- Nikakvih uvjeta nemamo da bi naše dijete moglo ići u školu. Imali smo razgovor sa predstavnicima škole, sve su nam obećavali, ali niko neće da ispoštuje ono što obeća. U školu u Jabuci ide desetak učenika, već postoji prijevoz koji djecu dovozi u školu i iz škole, ali je, čini mi se, jedino moje dijete isključeno – kaže Eldinov otac Zenid Guta. 

Dodaje da bi do škole i nazad, kroz šumu i strahujući od divljih životinja, dijete moralo svakog dana pješačiti skoro 14 kilometara. U školi su mu, kaže, predlagali da na godinu odgodi početak Eldinovog školovanja, na šta nije pristao, jer želi da i njegovo dijete na nastavu krene na vrijeme.

Dječiji doplatak od 33 KM jedini je izvor primanja ove porodice, koja pokušava preživjeti s dvije krave, od sječe drva i branja gljiva i ljekovitog bilja. Radeći u šumi, Zenid je zadobio i povredu leđa. 

- Eldin se rodio u Sarajevu. Imao je bruh, tešku operaciju i sepsu, sve je to moje dijete preživjelo u ovakvim uvjetima. Najgore od svega je što više ne možeš ljudima vjerovati. Svi dolaze, obećavaju, a nigdje nikoga da nam pomogne. U ovoj šupi uvjeta nikakvih, uz svijeće, jedino tu vodu što imamo. Kada zimi kupam dijete, on plače, ali nemam drugog izbora – govori nam Eldinova majka Adila.

zenid-guta

Zenid pokazuje kolibu u kojoj žive

Odbio ključeve 

Nekoliko stotina metara od kolibe je nova kuća porodice Guta. U njoj ne mogu živjeti, jer sa 60 metara udaljenog stuba nije prikopčana struja, a vodu moraju dovesti sa 1,6 kilometara udaljenosti. Od Općine su dobili šlauf, Zenid je započeo radove, ali nije u mogućnosti kupiti materijal za gradnju rezervoara. 

- Zahvaljujući donaciji UNHCR-a i CRS-a, naša kuća je napravljena i mnogo smo sretni i zahvalni svima onima koji su nam to osigurali. Kada se kuća počela graditi, sve je bilo dogovoreno i plaćeno, da budu u njoj i voda i struja. Ali, nema ništa – kaže Zenid. 

Zbog toga je odbio primiti ključeve, ali ih je nedugo potom sam tražio, jer je kuća počela zarastati u korov i propadati.

obnovljena-kuca-guta

Nova kuća zjapi prazna, jer nemaju novca da priključe struju i vodu

Šta kažu nadležni

U Ministarstvu obrazovanja Bosanskopodrinjskog kantona Goražde upoznati su sa problemom porodice Guta. 

- Mi nismo u mogućnosti osigurati kombi koji će, kao u Americi, od kuće do kuće preuzimati djecu i voziti ih do škole. Za ovakve situacije predvidjeli smo naknadu za pješačenje u iznosu od 30 feninga po asfaltnom i 40 feninga po makadamskom putu. To znači da ova porodica ima pravo na 120 do 130 KM mjesečno za prijevoz – kazao nam je ministar Damir Žuga. 

On dodaje da roditelji imaju pravo na jednu godinu odgoditi početak školovanja, ali da su, u konačnici, zakonski obavezni da školuju svoje dijete. U protivnom, suočit će se sa zakonom predviđenim sankcijama.