NAŠA TEMA

Može li dojilja imati premalo mlijeka

Ovaj mit ponavlja se svakodnevno i mnoge majke upravo zbog njega odustaju od dojenja

Redakcija

16.9.2016

– Premršava si da bi mogla dojiti! – Imaš premale grudi da bi dojila, u njima nema dovoljno mlijeka! – Dijete ti je stalno na prsima, zašto ga izgladnjuješ? – Dijete ti premalo spava – mlijeko ti je slabo – Dijete ti stalno plače – gladno je…

To su neki od komentara koje mnoge majke čuju čak i od svojih najbližih. Zbog toga gube samopouzdanje i prestaju dojiti dijete. A, zapravo, strašno griješe, jer sve to što im se govori nije tačno!

Dojenje je, jednostavno, sistem ponude i potražnje. Što su vaše dojke više i češće stimulirane, to ćete proizvoditi više mlijeka. Stimulacija je najučinkovitija kada beba sisa (uz uslov da ispravno zahvata dojku ustima). Evo najčešćih grešaka koje dojilje čine:

1. Pumpice za izdajanje ne mogu izvući iz dojke onoliko mlijeka koliko može beba koja doji pa zato niti mililitri izdojenog mlijeka ne mogu biti pouzdano mjerilo o količini mlijeka u maminim dojkama.

2. Bebi dajete cuclu kako bi se grudi ponovo napunile. Ali, novorođenče ima urođenu potrebu za čestim sisanjem, a smisao te prirodne potrebe je da osigura dovoljnu količinu mlijeka za dugi period dojenja.

3. Kada dolazi do skokova u razvoju, dijete češće i duže doji. Mnoge majke krivo protumače bebino neprestano sisanje i započnu je dohranjivati adaptiranim mlijekom, na bočicu. Što više adaptiranog mlijeka beba popije, manje će dojiti.

4. Ako su dojke mekše, ne znači da ste ostali bez mlijeka. To je samo znak da je došlo do ravnoteže između ponude i potražnje.

Šta može učiniti majka

* Uzimanje više vode ili tekućine pomaže vašem tijelu da bude hidratizirano, što mu, opet, pomaže da dosegne svoj maksimum u stvaranju mlijeka.

* Izdajanje dok vaša beba spava, ili nakon podoja, može biti dodatna stimulacija stvaranju mlijeka.

Odgovorite i na ova pitanja

Ako mislite da mlijeka nema dovoljno, možda ćete odgovor pronaći i u sljedećim pitanjima:

* Spavam li dovoljno i odmaram li se u posljednje vrijeme?

* Hranim li se kvalitetno?

* Pijem li dovoljno vode?

* Precjenjujem li se u nastojanjima da budem super-mama/domaćica/supruga/kćerka uz malu bebu?

* Jesam li pod pritiskom okoline da mi kuća uvijek treba biti savršeno uredna i čista?

Ako na jedno od prva tri pitanja odgovorite sa NE, a na jedno od dva posljednja sa DA, eto zašto nemate dovoljno mlijeka.