KOŠARKA

Jedan na jedan: Damir Palata predstavlja BiH na svjetskom finalu u Beogradu

Finale takmičenja Red Bull King of the Rock

(A.Č.)

16.9.2016

Finale takmičenja Red Bull King of the Rock bit će održano 17. septembra u Beogradu, a boje Bosne i Hercegovine na ovom turniru branit će Damir Palata iz Sarajeva. Prije polaska u Beograd, podršku našem predstavniku dao je Džanan Musa.

Svjetsko finale odigrat će se terenima KK Crvena Zvezda na Malom Kalemegdanu u Beogradu. To će biti sedmo finale ovog najpoznatijeg 1-na-1 basket turnira.

Red Bull King of the Rock igra se „jedan-na-jedan“. Dvoboj traje pet minuta,a vrijeme za napad je ograničeno na 15 sekundi. Igrači šutiraju za dva i tri poena, a ono po čemu se ovo takmičenje izdvaja od ostalih jeste „duel igra“ u kojoj je kontakt dozvoljen u mnogo većoj mjeri nego u klasičnoj košarci. To ne treba čuditi, jer se korijeni ovog sporta vežu za najpoznatiji zatvor na svijetu – Alcatraz, u kojem je održano i prvo finale ovog takmičenja.

Podršku našem predstavniku dao je Džanan Musa. Najbolji mladi košarkaš Evrope poželio je Damiru mnogo sreće na finalnom turniru u Beogradu i da u što boljem svjetlu predstavi našu zemlju. Damiru će sreća biti itekako potrebna, naročito u žrijebu, kako bi  u prvom kolu izbjegao glavne favorite – prije svih Kavinca Dinlera iz Turske, koji će u Beogradu braniti titule osvojene u prethodne dvije godine.