REGION

Panika u Srbiji: Policija traga za teroristom iz Sirije

Niko ne zna kako je ušao u zemlju

(E. Ma.)

16.9.2016

Srbijanska policija intenzivno traga za Abdulom Basetom el Saroutom iz Sirije, istaknutom pripadniku Islamske države za kojeg se vjeruje da je ilegalnim kanalima ušao u Srbiju i da se trenutno krije na teritoriji Beograda.

Sarout se smatra liderom sirijskih pobunjenika u svom rodnom gradu Homs, a mnogi ga opisuju i kao “ikonu sirijskog proljeća”, pošto se radi o veoma popularnom Sirijcu koji je bio golman u nekadašnjoj fudbalskoj reprezentaciji ove zemlje.

- Niko još ne zna kako je ušao u našu zemlju i došao do Beograda. Prema podacima kojima raspolažemo, radi se o važnom članu terorističke organizacije Islamska država. Ne zna se ni da li je naoružan, niti da li je u našoj zemlji po nekom specijalnom zadatku, ni da li mu je namjera da nastavi dalje - rekao je dobro obaviješteni izvor za “Alo”.

Abdul se na samom početku pobune u Siriji priključio snagama opozicije. Međutim, Islamskoj državi se priključio nakon što je optužio opoziciju da je izdala sirijsku revoluciju.

Sva četiri njegova brata su ubile sirijske snage bezbjednosti. Njegov stric Mohe Eden el Sarout ubijen je u novembru 2011. godine u Homsu.

Prema pisanju svjetskih medija, šerijatski sud tražio je u martu ove godine od Abdula Sarouta da se preda kako mu ne bi sudili u odsustvu, što je on odbio da uradi. Dosad je preživio najmanje tri atentata.