BIH

Novi Travnik: Na časovima kod učitelja Luke samo dvojica đaka

OBRAZOVANJE Nova školska godina u Područnoj školi Donje Pećine

D. PUCAR

15.9.2016

Učitelj Luka Krajišnik svakog radnog dana ide na posao u školu u selo Donje Pećine kod Novog Travnika, gdje ga dočekaju njegova dva učenika. Riječ je o jednoj od malobrojnih područnih škola u nekada prema broju stanovnika većim, a danas veoma malim selima koja je, uprkos nedovoljnom broju učenika, još u funkciji. 

Prvačić Mihael i učenik petog razreda Ivan ove školske godine jedini su učenici u poslije rata obnovljenoj i modernoj školi, koja ima i kantinu i ambulantu. Nekada je u tim istim učionicima četverogodišnje školovanje završavalo i više od 500 djece, a u poslijeratnim godinama u školski dnevnik upisano ih je tek 25.

ucenici-pecine-1

Mihael i Ivan jedini su učenici

Igra i učenje

- Kao Područna škola OŠ Novi Travnik, mislim da smo dosta pomogli u očuvanju ljudi u ovom kraju. Kako smo 12 kilometara udaljeni od grada, roditelji ove djece bili bi prisiljeni odseliti se, kao što je to slučaj sa majkom prvačića Mihaela, koja mi je rekla da bi se odselili u Odžak, odakle je ona rodom, da joj dijete nema školu u selu - kazao nam je Krajišnik. 

U selu danas živi stotinjak ljudi, uglavnom starije životne dobi, dok je prije rata bilo više od 3.000 stanovnika. 

Školski dan im je, kažu učitelj i učenici, veoma zanimljiv. S obzirom na to da, zbog malog broja đaka, ima vremena da im posveti veću pažnju, većina Krajišnikovih učenika u danas petogodišnjoj školi ima odlične ocjene u nastavku školovanja. 

- Sjedimo, igramo se, učimo, sve se može propustiti, ali čas fizičkog nikako. Kroz godine školovanja vezao sam se za ovu djecu. Mali Mihael treća je generacija iz iste porodice koja je prošla kroz moju učionicu – govori učitelj, koji će uskoro steći uvjete za penziju. 

luka-krajisnik

Krajišnik: Valjda je neće zatvoriti

Stav nadležnih

Područna škola radi od tridesetih godina prošlog stoljeća, uz prekid u ratnom periodu. Budućnost je, kaže direktorica OŠ Novi Travnik Anđa Džambas, neizvjesna.

- Nekada je radilo po pet učitelja, danas se svelo na samo jednog. Mi se bojimo da ta škola neće opstati, naredne godine učenik petog razreda ići će u gradsku školu, a u Pećinama će ostati samo jedan đak pa ćemo vidjeti šta će reći u resornom kantonalnom ministarstvu - kazala je Džambas.

Ide u penziju

- Mislim da ću biti učitelj još ovu godinu i idem u penziju, a naredne godine, ko zna hoće li škola biti u funkciji. Nadam se da hoće i da će s ovim pametnim mladim ljudima raditi neka mlada učiteljica - kazao je Krajišnik.