BIH

OTKRIVAMO Šta je premijer Zvidić dostavio zvaničnicima u Briselu

Ključni dokument za pozitivnu odluku o BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

15.9.2016

Vijeće ministara BiH do 30. avgusta u potpunosti je provelo 18 od ukupno 34 aktivnosti iz Reformske agende, navedeno je u dokumentu o napretku u našoj zemlji koji je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, predstavio nedavno i u Briselu te na sastanku prije dva dana s ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditiranim u BiH. 

Zvidić je, kako saznajemo, uoči odluke EU o bh. aplikaciji, koja se očekuje 20. septembra, dostavio tzv. non paper, nezvanični dokument o tome koliko je bh. daleko dogurala u provođenju dogovorenih reformi. Kako nam je potvrđeno, dokument se već razmatrao na sjednicama radnih tijela Evropske unije, a "Dnevni avaz" ekskluzivno donosi sadržaj dokumenta koji može biti od ključnog značaja za historijsku odluku Brisela o našoj zemlji.

faksimil

Faksimil izvještaja: Detaljno pobrojane provedene mjere neophodne za evropski put BiH

Mjere štednje

U izvještaju se navodi napredak u provedbi mjera u oblasti javnih finansija, oporezivanja i fiskalne održivosti, poslovne klime i konkurentnosti, vladavine prava i dobrog upravljanja te reforme javne uprave, gdje Vijeće ministara ima isključive ili podijeljene nadležnosti, dok su za provedbu ostalih aktivnosti iz agende zadužene entitetske vlade. 

Kada su u pitanju javne finansije, između ostalog se navodi da je Vijeće ministara BiH u Zakon o budžetu institucija BiH za 2016. godinu inkorporiralo član 17. koji definira zamrzavanje daljnjeg zapošljavanja, osim po odobrenju Vijeća ministara BiH za potrebe implementacije Reformske agende i integracija u EU. To je dovelo do znatnog smanjenja izdataka za plaće i doprinose zaposlenih, navodi se u izvještaju. 

U vezi s uštedama navodi se i da je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama u institucijama BiH, koji uvodi ograničenja za naknade u rad u komisijama na nivou institucija BiH. Istaknuto je i da je usvojena Srednjoročna strategija upravljanja dugom BiH. 

Niz aktivnosti, navodi se u izvještaju, proveden je u oblasti vladavine prava i dobrog upravljanja. Usvojene su i izmjene i dopune Krivičnog zakona (KZ) BiH, čime je KZBiH usklađen s preporukama MONEYVAL-a u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Usvojena je Strategija za reforme sektora pravde u BiH te je pripremljen Akcioni plan, čije je usvajanje u toku.

zvizdic

Zvizdić: Važna uloga

Protiv korupcije

Naglašeno je da je usvojena Strategija za borbu protiv terorizma 2015.-2020. i Strategija za borbu protiv korupcije 2015.-2019. godine.

Navodi se, između ostalog, i da je proceduri  usvajanje Nacrta zakona o upravljanju ilegalno stečenom imovinom. Izvještaj sadrži i informaciju da je formirana  Radna grupa Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za razmatranje pitanja i unapređivanje mjera radi sprečavanja sukoba interesa u pravosudnim institucijama u BiH.

Fiskalna i carinska politika

U izvještaju je navedeno da je usvojen i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, kojim se uspostavlja sistem srednjoročnog i godišnjeg planiranja te osiguravaju osnove za kvalitetno upravljanje finansijskim tokovima. Istaknuto je i da je usvojen Zakon o carinskoj politici te da je pripremljen Nacrt izmjena i dopuna Zakona o elektronskom potpisu, kao i tri prateća podzakonska akta, što će omogućiti uvođenje e-usluge za PDV i porez na dohodak.