BIH

Čime je propali političar Damir Hadžić zaslužio poziciju u 'Eurohercu'?

SDP-ovac preuzeo novu dužnost

E. Trako

15.9.2016

Bivši načelnik općine Novi Grad u Sarajevu i bivši državni ministar prometa i komunikacija, član SDP-a Damir Hadžić imenovan je, kako je objavljeno, na dobro plaćenu poziciju prvog čovjeka „Euroherc-osiguranja“. Nakon godina političke karijere, koja je, kao i cijelog SDP-a, okončana porazom na izborima, Hadžić se, sudeći prema svemu, sklonio na rezervnu poziciju. 

Nisu rijetki oni koji zbrajaju dva i dva te ovo imenovanje povezuju s činjenicom da je Hadžić postao direktor u kompaniji koja je za vrijeme njegovog mandata načelnika Novog Grada sagradila veliki objekt na samom ulazu u glavni grad. 

Rezervni položaj

Hadžić je, naime, bio na čelu općine Novi Grad kada je „Euroherc-osiguranje“, odnosno koncern „Agram“ sagradio ogromni objekt površine veće od 10.000 kvadratnih metara
na atraktivnoj lokaciji na jednoj od glavnih raskrsnica u Sarajevu. Otvorenju objekta, 2008. godine, naravno prisustvovao je upravo Hadžić, kada mu je investitor iz Hrvatske uručio ček od 50.000 maraka za gradnju dječjeg igrališta i razvoj sportskih i kulturnih sadržaja.

Danas, osam godina poslije, to se pokazalo kao Hadžićevo lično i dugoročno ulaganje u vlastitu budućnost. Prema nekim informacijama, koje smo pokušali jučer provjeriti kod samog Hadžića, ali nije odgovarao na naše pozive, plaća na novoj poziciji iznosi mu čak 15.000 KM.  

No, čini se da priča ima i dublju pozadinu. Hadžićeva nova kompanija, naime, glavni je pretendent za ovladavanje državnim kapitalom „Sarajevo-osiguranja“, i to s namjerom da ga dobije po bagatelnoj cijeni. Prodaja dionica "Sarajevo-osiguranja" nije uspjela u nekoliko navrata, ali je javna tajna da upravo "Euroherc" namjerava kupiti ovu uglednu kompaniju, i to ne zbog njene vrijednosti razvoja, već zbog vlasništva u drugoj kompaniji "Bosna Re", koja je ključna za rad osiguravajućeg sektora u FBiH. Na takav scenarij upozorava i Halil Čengić iz Udruženja dioničara "Dividenda".

euroherc1

Objekt "Euroherca" u Novom Gradu: Atraktivna lokacija i 10.000 kvadrata

Ozbiljna mreža

- Vrlo je moguće da u ovom trenutku FBiH izgubi i „Sarajevo-osiguranje“ kao domaću osiguravajuću kuću koja će pasti pod kontrolu „Euroherc-osiguranja“ – kaže Čengić. 

On podsjeća da je i ranije zajedno s još nekim kolegama, malim dioničarima, bivšem premijeru FBiH Nerminu Nikšiću predlagao da Vlada dokupi pet do šest posto "Sarajevo-osiguranja" kako bi imala većinski paket. 

- Nikšić je to odbio, a da je ovaj prijedlog prihvatio, Vlada bi danas lakše mogla prodati većinski paket – kaže Čengić. 

Bio osumnjičen u aferi "Reket"

Ne tako davno, tačnije prije sedam godina, Hadžić je bio desna ruka Zlatka Lagumdžije i glavni akter afere “Reket“, u kojoj je bio osumnjičen za reketiranje privrednika koji su namjeravali graditi na području općine Novi Grad. No, kasnije je odlučeno da se ta istraga obustavi, a da javnost nikada nije upoznata kako su rasvijetljene ozbiljne optužbe koje su iznijeli svjedoci.