HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

MOSTAR Dom za siromašne studente otvara vrata naredne godine

Zahvaljujući prilozima više od 3.000 donatora

M. SMAJKIĆ

15.9.2016

Više od 3.000 donatora do sada je učestvovalo u izgradnji doma za siromašne studente na mostarskom Bulevaru, u okviru kojeg će biti javna kuhinja i centar za dijalog, a na kojem su radovi otpočeli prije godinu i po.

Definiran prostor

Riječ je o projektu koji su inicirali u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji sa sjedištem u Mostaru, a koji su s početnim novcem, doniranim od Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 250.000 KM, namjeravali ukloniti u potpunosti ruševni objekt nekadašnjih kina „Partizan“ i Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Hrvoje“ kod Franjevačkog samostana na Bulevaru, iskopati podrumske prostorije i na njih izliti beton.

No, koliko je njihova inicijativa imala odjeka u javnosti, svjedoči činjenica da su do sada uspjeli prikupiti i utrošiti 1,4 miliona KM te su, kako nam je jučer kazao fra Iko Skoko, gvardijan provincijata hercegovačkih franjevaca, uspjeli okončati građevinske radove na ovom objektu koji se prostire na 5.000 kvadratnih metara.

- Trenutno se čisti oko gradilišta i u objektu, tako da se sada mogu vidjeti sve prostorije, od studentskih soba, dvorane, pučke kuhinje i centra za dijalog. Nekako je sada definiran prostor i finansijski je to, možda, jedna trećina, ali sada je puno lakše naći nove donacije kada se govori o završetku projekta -  rekao nam je fra Skoko.

Kako naglašava, ovaj projekt je skoro u potpunosti upućen na donatore i donacije te je stoga dinamika izgradnje pravo iznenađenje. 

- Sada nam se, nakon naše akcije na Facebooku, javilo već dosta onih koji bi kao pojedinci, obitelj ili, pak, tvrtka voljeli završiti jednu studentsku sobu pa smo optimistični i možemo reći da ovaj objekt sljedeće godine otvara svoja vrata - istakao je fra Skoko.

Velika dvorana

Pod krovom ovog objekta moći će boraviti 150 studenata, a kako je naveo fra Skoko, posebno ih veseli to što je na svakom spratu predviđena po jedna veća prostorija u kojoj će moći boraviti studenti s posebnim potrebama. Također, uz javnu kuhinju i centar za dijalog u objektu će biti velika dvorana koju će, osim studenata, moći koristiti djeca i starije osobe.

Studenti kao volonteri

Za završetak radova trebat će još dva miliona KM, a studenti koji budu pod okriljem ovog doma će na svojevrstan način volontirati, budući da će objekt u ljetnim mjesecima biti na raspolaganju turistima kao hostel, a plan je da se za kuhinju hrana, odnosno, voće i povrće proizvode na zemljištu u prigradskom naselju Rodoč.

- Studente nećemo oštetiti za njihov studij, ali ćemo svakako pridonijeti da sami sebi smanje troškove života u gradu - kazao je fra Skoko.