KOŠARKA

Tijesan trijumf: Košarkaši BiH na krilima Nurkića pobijedili Švedsku

Utakmicu obilježila teška povreda Nedima Buze

D. K.

14.9.2016

Košarkaška reprezentacija BiH večeras je na gostovanju u Švedskoj u posljednjoj utakmici kvalifikacija za Eurobasket 2017. slavila tijesnim rezultatom 78-76.

Izabranici Damira Mulaomerovića su prije večerašnje utakmice bili u teškoj situaciji kada je u pitanju odlazak na najveću košarkašku smotru Starog kontinenta naredne godine. Međutim, našim košarkaškim "Zmajevima" trijumf nad Šveđanima ostavio je teoretske, ali i nerealne šanse da će se ipak plasirati na Eurobasket.

Selekcija BiH večeras je bila oslabljena neigranjem kapitena Mirze Teletovića, koji je kažnjen nakon nemilih scena u tuzlanskom "Mejdanu", kada su se on i Džanan Musa tokom utakmice protiv Rusa prvo verbalno, a zatim i fizički sukobili.

Obje selekcije smjenjivale su se u vodstvu, a najveća prednost "Zmajeva" u dva navrata iznosila je i 9 poena (51-42 i 73-64). Najefikasniji u našim redovima očekivano je bio centar Denver Nuggetsa Jusuf Nurkić, koji je uz 21 poen zabilježio i 10 skokova. Osim Juke, dvocifreni su bili i Miralem Halilović sa 18, te Nemanja Gordić koji je ubacio 13 poena.

Večerašnju utakmicu u dvorani "Hovet" u glavnom švedskom gradu Štokholmu obilježila je i stravična povreda krila "Zmajeva" Nedima Buze, koji je slomio nogu.