Program prevencije i edukacije o oralnom zdravlju osnovnoškolaca u BiH

"Zubomobil" kreće na put

Objavljeno: 15. 09. 2016 - 08:17 Novosti » Promo A A A Times Arial
"Zubomobil" 1/3
"Zubomobil" 2/3
"Zubomobil" 3/3

Nakon uspješno završenog projekta u prošloj, kompanija Orbit je ove godine pokrenula sveobuhvatnu kampanju na teritoriji BiH za društveno-odgovorni projekat „Orbit poklanja osmijeh“ koja je, u svojoj prvoj fazi, za cilj imala prikupljanje sredstva za opremanje "Zubomobila".

"Zubomobil" je veseli, šareni karavan, u potpunosti opremljen stomatološkim inventarom i priborom, koji će u septembru i oktobru ove školske godine obići na desetke osnovnih škola Bosni i Hercegovini.

Prema planu koji je razvijen u saradnji sa stomatološkim komorama Federacije i RS-a, ovim bi projektom nominalno trebalo biti obuhvaćeno čak 10.000 mališana, prevashodno u 3. i 4. razredima, koji su statistički najosjetljivija skupina zbog miješane denticije u tom uzrastu.

Dio novca je prikupljen iz donacija prilikom kupovine paketića žvakaćih guma, dok je ostatak sredstava osigurao "Orbit".

- Prošle godine je "Zubomobil" za cilj imao stomatološke preventivne preglede 5.000 mališana. U konačnici je čak 7 hiljada mališana dobilo diplomu za hrabrost od naših stomatologa - rekla je povodom ovog projekta Darja Šušteršič, direktorica tržišta Mars za BiH, Sloveniju i Hrvatsku.

- Kako je prošle godine cilj bio i prikupljanje podataka o oralnom zdravlju djece u BiH, koje smo obradili zajedno sa stomatološkim komorama, i zaključili da su projekti ove vrste više no neophodni kako bi se očuvalo zdravlje naše djece - naglasila je Šušteršič i zahvalila se svim partnerima i kupcima koji su prepoznali vrijednost i važnost ovog projekta i svesrdno ga podržali u prvoj fazi prikupljanja sredstava.

"Zubomobil" je već predstavljen medijima i građanima/građankama u Banja Luci i Sarajevu, a danas će biti i u Mostaru.

Na putovanju kroz gradove cijele BiH stomatolog će djeci, u strogo kontrolisanim uslovima u vozilu koje je opremljeno stomatološkom opremom koja zadovoljava sve najviše higijenske standarde, preventivno pregledati zube, te im izdati i zubarski karton sa zatečenim stanjem usne šupljine, koje će djeca moći predati svojim stomatolozima, bilo u javnim zdravstvenim ustanovama ili u privatnim stomatološkim ordinacijama.

Da bi se otklonila najčešće prisutna nelagoda i strah od stomatologa koje djeca u ovoj dobi imaju, za mališane su u "Zubomobilu" pripremljene i simbolične "diplome" za hrabrost, kao i progodni pokloni.

Uz preventivni pregled, stomatolog će djeci održati i kratko edukativno predavanje o važnosti prevencije, pravilnog održavanja higijene usne šupljine i zuba, te naročito pojasniti zašto su važni redovni odlasci stomatologu od najranije dobi. 

"Zubomobil" je na svoje putovanje krenuo odmah po predstavljanju, a koje će gradove i kada posjetiti možete pratiti na Facebook stranici Orbit Bosna i Hercegovina, kao i na službenoj web stranici ove kompanije. 

 

 Autor: Promo
Preporučujemo vam