KOŠARKA

Košarkaški "Zmajevi" u Štokholmu love posljednju šansu za EP

Reprezentacija Bosne i Hercegovine danas završava kvalifikacije

E. JESENKOVIĆ

14.9.2016

Sve što je moglo krenuti naopako, tako je i završilo. Od povreda i otkazivanja dolaska na pripreme pojedinih igrača, preko skandala u tuzlanskom Mejdanu, odnosno sukoba na terenu između Mirze Teletovića i Džanana Muse, pa do obračuna posredstvom odvojenih pres-konferencija između Teletovića i selektora Damira Mulaomerovića nakon kojeg smo ostali i bez kapitena...

Dva poraza u tri kvalifikacijska meča za Evropsko prvenstvo u tom haosu čak se činilo najmanjim problemom.

Veći teret

No, na kraju se sve svodi na rezultat, koji imaš ili nemaš, a našim "Zmajevima" posljednja šansa za prolaz na Eurobasket, barem kao jedna od četiri najbolje drugoplasirane selekcije, bit će današnje gostovanje u Štokholmu.

Selektor Damir Mulaomerović, koji je nakon Teletovićevog odlaska iz reprezentativnog tabora i okršaja putem medija odlučio da kapiten neće biti dio tima u Švedskoj, kaže da atmosfera i nije baš idealna.

- Sigurno nije lako u ovakvoj atmosferi pripremati ekipu, ali dat ćemo sve od sebe da pobijedimo Švedsku i onda se nadati da nam se, ako bude sreće, poklope ostali rezultati - kaže Mulaomerović i ističe da bi volio da se situacija razvijala drugačije.

- Do svega ovog nije trebalo doći, ali poslije onoga što je urađeno i izrečeno drugog izlaza nije bilo. Činjenica je da ćemo se bez Teletovića morati ponovo prilagođavati na jedan drugačiji sistem i s te strane najveći teret podnijet će Milan Milošević i Miralem Halilović - objašnjava Mulaomerović.

Vanjski šut

Selektor dodaje da će Šveđani sigurno imati motiv da kvalifikacije okončaju barem jednom domaćom pobjedom (Švedsku do kraja kvalifikacija očekuje još meč s Rusijom 17. septembra u gostima) i da su u prvom međusobnom duelu u Sarajevu, koji smo dobili 74:71, pokazali da imaju kvalitet.

- Mene njihova igra u Sarajevu nije iznenadila. To je ekipa koja forsira vanjski šut, protiv nas su ispalili 44 "trojke". Fizički su veoma dobro pripremljeni, ali nemaju unutrašnju igru i to moramo koristiti.

Također, ključ u odbrani bit će zaustaviti Ludviga Hakansona, Tobijasa Borga (Tobias) i Kristofera Čerapoviča (Christopher Czerapowicz). Nikola Gajić je u Sarajevu odigrao veoma dobro na Hakansonu, a siguran sam da ovaj put možemo i kao tim imati još bolju odbranu - izjavio je Mulaomerović.

Susret između reprezentacija Švedske i Bosne i Hercegovine igra se večeras (20 sati) u dvorani Hovet u Štokholmu. Sudije su Miguel Perez (Španija), Tomas Jasevičijus (Litvanija) i Pjotr Pastusijak (Piotr Pastusiak, Poljska).