REGION

HRVATSKA Plenković i Petrov oduševljeni nakon prvog sastanka o formiranju Vlade

Prve reakcije dva predsjednika obećavajuće

(A.Č.)

13.9.2016

Više od četiri sata trajali su pregovori o formiranju nove Vlade u Središnjici HDZ-a.  

Oko 21.30 pred novinare su izašli predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i Mosta Božo Petrov.

- Imali smo prve poslijeizborne razgovore između HDZ-a, kao uvjerljivog relativnog pobjednika na hrvatskim izborima. Čestitao sam kolegi Petrovu i drugim članovima Mosta na izvrsnom rezultatu ostvarenom u nedjelju - kazao je Plenković nakon sastanka te dodao da je cilj razgovora bio "pojasniti sedam tačaka koje je Most predstavio uoči izbora".

 - Dogovorili smo da će naši stručnjaci određene aspekte ovih pitanja tokom sljedećih nekoliko dana, razmijeniti što nacrte zakonskih prijedloga, što razjasniti pojedina pitanja koja zahtijevaju malo šire konzultacije - kazao je Plenković.

Predsjednik HDZ-a je kazao da su naglasili pristup HDZ-a ovim pregovorima.

- To je jedan strateški dogovor između HDZ-a i Mosta o dugoročnoj suradnji prigodom sastavljanja stabilne većine i stabilne četverogodišnje Vlade. Želimo i 'paketni pristup' što podrazumijeva rad naših stručnjaka na traženju zajedničkih tačaka iz izbornog programa. U trećoj fazi želimo i dogovor o ustroju buduće Vlade i sastavu te Vlade, ali te dvije teme nisu bile danas na dnevnom redu - kazao je Plenković.

- Atmosfera je bila pozitivna i vrlo ugodna. Imamo prigodu predstaviti našim kolegama novo vodstvo HDZ-a - kazao je Plenković.

Na pitanje kada predviđa da će se razgovori završiti pregovori, Plenković je kazao da su ustavni rokovi poznati. 

- Želimo iskoristiti vrijeme koje nam dopušta ustav za cjeloviti dogovor i o programu i o tačkama koje je Most naveo i o sastavu buduće Vlade. Hrvatska nema vremena predugo čekati. U svakom slučaju, izbjeći ćemo scenarij kojem smo svjedočili nakon izbora 8. novembra - rekao je Plenković i kazao da je sljedeći sastanak dogovoren za sljedeći ponedjeljak u 15 sati.

I Petrov je bio zadovoljan sastankom.

- Mogu potvrditi što je gospodin Plenković rekao, atmosfera je uistinu bila pozitivna i konstruktivna. One stvari koje smo bili naveli prije desetak dana, a koje smo tražili za jamstva, o njima smo jedino razgovarali. Naravno da se u potpunosti slažemo da je ovo u konačnici jedan mali početak, jedan zalog buduće suradnje - izjavio je Petrov.

- Treba se napraviti kvalitetan program buduće Vlade. Ciljevi za iduće četiri godine, tu se u potpunosti slažemo. To je slijedeći korak, slijedeća faza. Dogovorili smo se slijedeći tjedan sastati, dotle će timovi odraditi ovaj dio posla vezan za kvalitetne prijedlogekoji su također u trenutku kada smo mi došli s našim, došli su i konstruktivni prijedlozi s druge strane. Tako da, ako ćemo suditi po tome, imamo sad pozitivne dojmove i nadamo se da će se tako nastaviti - kazao je Petrov.

- Bilo bi mi drago kada bi se ovako nastavilo. Svi mi vučemo određene posljedice odnosa i neke stvari se trebaju graditi - dodao je Petrov