REGION

PLENKOVIĆ PRISTAO NA UVJETE U 17 sati ključni sastanak čelnih ljudi Mosta i HDZ-a

Dogovor u Hrvatskoj brži od očekivanog

Redakcija

13.9.2016

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ispred središnjice stranke načelno će  pristati na zahtjeve Mosta, s time da traži sastanak u 17 sati u središnjici HDZ-a na kojem će vodstvom Mosta i Božom Petrovom razgovarati o konkretnoj provedbi tih njihovim jamstava.

Božo Petrov će se, kako mediji u Hrvatskoj navode, odazvat tom sastanku.

Plenković je izvijestio da se načelno slaže s jamstvima koje Most traži, ali da ih treba detaljnije razjasniti. Naročito se osvrnuo na točku oko gospodarskog pojasa jer je to iznimno kompleksna tema i zahtejva analizu međunarodno-pravnih aspekata.

Prirodno partnerstvo

- Razgovarao sam s Petrovom, čestitao mu na rezultatima. Dogovorili smo da danas u 17 sati započnu razgovori između HDZ-a i Mosta. Načelno imamo razumijevanja za tačke koje su navedene. Najprije ćemo razgovarati s Mostom, idemo prvo s partnerom koji nam se čini prirodnim - rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na jučerašnju sjednicu Nacionalnog vijeća, kazavši da je htio čuti od kolega koji su dugo u politici, kako pristupiti razgovorima o koaliciji.

- Jučer smo imali sjednicu Nacionalnog vijeća na kojoj smo dogovorili platformu i danas će krenuti razgovori i prvi kontakti s Mostom i drugim strankama - rekao je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Upitan je li prije izbora telefonski razgovarao s čelnikom Mosta, Božom Petrovom, odgovorio je da su razgovarali o drugim temama, a ne o poslijeizbornoj saradnji.

Negativno je odgovorio na pitanje je li istina da je u kontaktu s čelnicima HNS-a i HSS-a, kazavši kako u tome postoji puno spekulacija.

Plenković je, upitan kako će se postaviti na zahtjeve Mosta, čestitao Mostu na izbornom rezultatu, ali i istaknuo da je HDZ uvjerljivi pobjednik izbora.

Najavio je i da u će u pregovore s drugim strankama nastupiti s te pozicije i na temelju njihove izborne platforme. Napominjući da znaju o čemu je riječ u sedam Mostovih zahtjeva, kazao je da neki od njih mogu biti prihvatljivi dok neki zahtijevaju detaljnije razgovore.

SDP ne dolazi u obzir

Predsjednik HDZ-a odbacio je bilo kakvu mogućnost velike koalicije s SDP-om, kazavši da to ne dolazi u obzir. Upitan razmišlja li o sastavljanju Vlade bez Mosta, odgovorio je kako će sve biti vidljivo nakon nekoliko narednih dana.

Naglasio je i da nema alternative vezane uz pitanje ko će biti premijer. Ponovio je kako je prirodno da stranka koja je jasan relativni pobjednik izbora ima pravo da njezin čelnik bude novi premijer.

HDZ osvojio 61 zastupničko mjesto

Od 151 mjesta u Hrvatskom saboru, HDZ je osvojio 61 zastupničko mjesto. Narodna koalicija ima 54, Most 13, Živi zid s partnerima osam, IDS/PGS tri, Bandićeva Koalicija za premijera dva, HDSSB i nezavisna lista Željka Glasnovića imaju po jedno zastupničko mjesto.