BIH

FAJON ZA AVAZ: Vrijeme je da BiH dobije status kandidata

Članica Evropskog parlamenta

E. HALIMIĆ

13.9.2016

Iz perspektive europarlamentarke i uzimajući u obzir sve ono što se u posljednje vrijeme radi u BiH, mogu reći da država napreduje i da je sada prava prilika za BiH da se učini taj sljedeći korak na evropskom putu i da se dobije taj upitnik, kazala je za „Avaz“ zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.  

Dodala je da je EU još dovoljno privlačna za države zapadnog Balkana te da sve države ove regije trebaju ići naprijed zajedno, jer imaju zajedničke izazove kao što su globalizacija, migracije, terorizam i klima. 

Ispunjeni uvjeti

- Blokada ili opstruiranje puta prema članstvu u EU može imati posljedice, prije svega su to posljedice za cijelu državu, ali mislim da Balkan nema alternativu osim EU. BiH je prošla dug put, na tom putu imali smo mnogo razočarenja i sada mislim da očekujemo da dobijemo pozitivne vijesti iz Brisela, jer su ispunjeni uvjeti i ja se iskreno nadam da će BiH dobiti taj sljedeći korak, taj kandidatski status, jer bi to bila dobra poruka za daljnji napredak države - naglasila je Fajon.  

Upitana da komentira najavljeni referendum o danu RS, Fajon je kazala da pomno prati šta se dešava u BiH te da sada definitivno nije najbolji moment za BiH da se ulazi u nepovoljnu političku situaciju. 

- Međunarodna zajednica i EU traže da se iz BiH govori isključivo jednim glasom i mislim da u ovoj situaciji neko dodatno zaoštravanje odnosa između dva entiteta nije korisno. Već nekoliko godina pratimo dobre korake naprijed i sada bi bilo bolje da se udruže snage u BiH i da svi rade za taj jedinstven cilj, a to je da BiH što je brže moguće obavi sve reforme i postane članica EU - smatra Fajon. 

Dodaje, međutim, da je kršenje Ustava BiH pitanje koje BiH treba srediti na unutrašnjem planu. 

Unutrašnji dogovor

- Razumijem osjetljivost situacije i meni i mojim kolegama bilo bi drago da na sceni uopće nemamo priče o referendumu. Reakcija međunarodne zajednice na kršenje Ustava BiH može potrajati i ne zna se koliko ona može biti uspješna, pa čak može imati kontraefekt. Bolje da se o ovom pitanju postigne unutrašnji dogovor, a tek ako se ne može postići taj dogovor, onda treba očekivati da međunarodna zajednica reagira, pa možda čak i bonskim ovlastima – kazala je Fajon.  

Ona smatra da bi za BiH bilo korisno da se promijeni retorika. 

 - Mene još brinu loša ekonomska situacija, svi sukobi koji postoje na političkoj razini, korupcija te činjenica da mladi ljudi odlaze iz BiH u potrazi za boljim životom, a za to sve odgovorni su političari u BiH - zaključila je Fajon. 

Ne treba gurati BiH preko reda u EU

 - Ne dijelim mišljenje Zorana Milanovića, smatram da BiH ne treba preko reda progurati u EU. Trebamo biti realni i ja mislim da je to jedna populistička izjava, te svaka država treba proći kroz određeni proces kako bi postala članica EU. Ja bih preporučila da se izjave političara u izbornoj kampanji ne uzimaju zdravo za gotovo, već da se stvari posmatraju realno u odnosu na trenutno stanje - naglasila je Fajon.