KOLUMNE

Milanovićev poučak

Komentar dana

Piše: Hajrudin PROLIĆ ([email protected])

13.9.2016

Bezobrazluk. Ta jedna riječ bila je dovoljna bivšem hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću da opiše predizbornu retoriku lidera SDP-a Zorana Milanovića nakon što je postalo jasno ko je pobijedio, a ko izgubio na vanrednim izborima u susjednoj zemlji. Izgubio je, dakle, Milanović i to najviše zahvaljujući tom vlastitom bezobrazluku, odnosno potpuno neprepoznatljivom i sramnom taktikom za jednog socijaldemokratu. 

Zapaljive huškačke izjave, na koje su do sada ekskluzivitet imali uglavnom članovi nacionalističkih "hard core" stranaka, pojedini pravaši i Milorad Dodik, lider hrvatskog SDP-a je s takvom lakoćom uvrstio na svoj repertoar da se čak postavlja pitanje koliko je do sada, u srcu, bio istinski sljedbenik ljevice. Sjetimo se, u tom transu sijanja mržnje i kvazipatriotizma vrijeđao je koga je stigao, govoreći kako BiH nije država, a da je Srbija "šaka jada". 

Zbog čega je to govorio? Zašto takav zaokret u strategiji pred izbore na kojima je slovio za izrazitog favorita? 

Zato što je Milanović megalomanski zagrizao da po svaku cijenu osvoji apsolutnu većinu. Mislio je da u džepu ionako već ima ljevičarske glasače, a toj cifri je želio pridodati i desnicu. Otud nacionalizam u njegovom vokabularu, zbog toga što je riješio igrati na sve ili ništa. I dobio ništa. Bukvalno. Jer uskoro više neće voditi ni SDP, kako je sam objavio na jučerašnjoj pres-konferenciji.

HDZ je, s druge strane, spustio loptu i odlučio krenuti u izgubljenu bitku s umjerenim Andrejem Plenkovićem. I upalilo je. Čak se može konstatirati da Plenković nije ni morao puno raditi na kampanji, dovoljno je bilo pustiti Milanovića da od sebe pravi cirkus. 

A, šta smo mi, ostala raja s Balkana, naučili iz ove priče? Do ovog poraza, koji je uglavnom Milanovićev, a ne toliko i SDP-ov, govor mržnje i nacionalizam su djelovali kao sigurne karte za pridobivanje glasačke mase. Sada to više nije ista slika. Vrijeme se mijenja i novi vjetar puše regionom. Barem se nadamo. Zbog nas u BiH.