BIZNIS

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade KS i Arapskog fonda iz Dubaija

Investitori zainteresovani za projekte u KS od Bjelašnice do kasarne Jajce

Redakcija

12.9.2016

Državni investicijski fond Dubaija Investment Corporation of Dubai potpisao je danas u sarajevskoj Vijećnici veoma značajan Memorandum o razumijevanju s Vladom Kantona Sarajevo.

Memorandum koji obavezuje na saradnju, iako njime nisu precizirani projekti, potpisali su izvršni direktor arapske kompanije Mohammed Ibrahim Al Shaibani i premijer KS Elmedin Konaković, a događaju su prisustvovale brojne osobe iz svijeta politike i biznisa u BiH.

Potpisivanju Memoranduma, između ostalih, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

On je rezultat više održanih sastanaka između predstavnika Vlade Kantona Sarajevo i predstavnika Investment Corporation of Dubai, a njime se daje mogućnost preduzeću da izradi studiju izvodljivosti na više lokacija u Kantonu Sarajevo te predloži Vladi KS zahtjeve za eventualna buduća ulaganja.

Arapski investicioni fond, jedan od najjačih investicijskih fondova iz Dubaija, već je prisutan u Bosni i Hercegovini i, prema riječima premijera Konakovića, jedan je od zaslužnih za ekspanziju turizma u BiH, ali i razvoj poljoprivrede.

Kako je rekao Al Shaibani, upravo je on jedan od najvećih lobista za BiH u zemljama Zaljeva.

memorandum-1

Događaju su prisustvovale brojne osobe iz svijeta politike i biznisa u BiH

- Vrijedno sam radio da Fly Dubai uspostavi direktnu avioliniju sa Sarajevom - kazao je i objasnio da je, osim toga, prije dvije godine uspostavljena poljoprivredna korporacija Zeraa Agriculture Investment koja je otkupila fabriku Bosnaplod u Brčkom, u čiju je opremu u posljednjih nekoliko mjeseci investirano oko 10 miliona eura i direktno zaposleno više stotina ljudi, a indirektno i više hiljada.

- Nedavno je kupljena i kompanija "Hepok" iz Mostara, što je velika investicija u poljoprivredu. Nadamo se velikom zapošljavanju i modernizaciji trenutnih kapaciteta te kompanije - izjavio je Al Shaibani.

S obzirom da danas potpisani Memorandum označava početak saradnje, ali bez specificiranja u koje će projekte arapski investitor ulagati, Konaković je objasnio da su predstavnici Vlade KS sa predstavnicima DIC-a dosad obišli nekoliko destinacija od Bjelašnice do kasarne Jajce te da postoji 5-6 njima interesantnih projekata, a da će finansiranje cijelog procesa vršiti arapski fond.

- Vlada KS već 17 mjeseci promovira prostor za strane investicije. Privukli smo interes ozbiljnog investitora koji već radi u BiH, a u fokusu će nam u narednom periodu biti cjelokupan prostor Skenderije. Slijedi detaljna analiza njihovog stanja u narednih 12-15 mjeseci i cijelog prostora sa aspekta prostorno-planske dokumentacije i prostora investicija - rekao je Konaković.

Investment Corporation of Dubai je državni investicijski fond Dubaija, inače vlasnik Fly Dubaija, Fly Emiratesa, lanaca hotela One&Only i Atlantis. U BiH su ušli otvorivši turizam, ulagali u poljoprivredu, a u Crnoj Gori su kupili Porte Montenegro.

Kako je rekao Amer Bukvić, direktor BBI banke, ono što je posebno važno istaći je da su za Investment Corporation of Dubaijem došli i drugi investitori.

- Njih prate drugi investitori u zemljama u koje uđu - izjavio je Bukvić.