BIH

GRAČANICA Kada se najmanje nadao, Ibrahimu hadž uplatili sestra i zet

Kurban-bajram po 62. put najdraži gost u domu Šerbečića

H. ČALIĆ

12.9.2016

Prvog dana Kurban-bajrama u kući Ibrahima (85) i njegove supruge Have (81) Šerbečić u gračaničkom naselju Podgaj uvijek je svečano i puno radosti. Najdraži im gost Kurban-bajram dolazi po 62. put, isto toliko koliko u složnom i skladnom braku žive ovi skromni vjernici i humanisti, dobre i drage komšije, brižljivi roditelji i djed i nena.

Ruka pomoći

Za “Dnevni avaz” otkrivaju i kako ih je ovog bajrama posebno obradovala vijest da su Ibrahimova sestra Hava i zet Osman s Kabe mu telefonom javili da su oni za njega uplatili hadž, koji će u njegovo ime obaviti drugi, pa je od ovogodišnjeg Kurban-bajrama i on postao hadžija. Do sada se na drugi način nije moglo. 

- Naša familija oduvijek je živjela u vjeri. Uvijek smo pomagali druge. Sjećam se 1943. godine, bio sam desetogodišnji dječak, kada su u našu kuću u rodnim Džakulama stigle izbjeglice iz istočne Bosne. Uzeli smo ih pod svoje skute i kako vjera nalaže, pomogli im i halal bilo. Sudbina je htjela da se od 1991. godine nalazim na dužnosti predsjednika MDD “Merhamet” i direktora Narodne kuhinje u Gračanici, pa opet pomažem onima koji pomoć traže. Zahvalan sam Bogu što sam u situaciji da ispruženoj ruci mogu pružiti ruku - kaže nam Ibrahim.

Supružnici Ibro i Hava, kako ih odmila zovu komšije i prijatelji, svakog dana druguju s Kur’anom časnim, čitaju ga, uče i u vjeru upućuju i druge.  

Velika radost

Hava, uvijek vedra lica, željno čeka Kurban-bajram, da joj djeca, unučad, prijatelji i komšije otvore vrata, da ujutro poslije bajram-namaza odu u susjedne Doborovce i zakolju kurban zajedno s hadži Hasanom Ahmetovićem i Beširom Džafićem, pa da pripreme bajramski ručak.

- Bajram je velika radost. Allahu hvala, mi ga dočekujemo svi zdravi. Podijelit ćemo kurbane prije svega onima koji nemaju, pa komšijama, tako smo naučili. Otići ćemo na mezraja i proučiti Fatihu najdražima, a unučad i djecu iz komšiluka darivat ćemo bajram-bankom - kažu Hava i Ibrahim Šerbečić, čiji bi život začinjen vjerom, optimizmom i skromnošću mnogi rado prepisali.