BIH

MAGLAJ Više od hiljadu vjernika klanjalo bajram-namaz u Novoj gradskoj džamiji

Velika radost

NBr.

12.9.2016

Centralna kurbanbajramska svečanost za područje Medžlisa islamske zajednice Maglaj održana je u Novoj gradskoj Vali Redžep Jazidžioglu (Vali Recep Yazigioglu) džamiji. U džamiji je bilo više od hiljadu vjernika, a mnogi su bajram namaz klanjali ispred džamije.

Bajram namaz je predvodio i hutbu održao Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj. U svojoj hutbi ef. Hodžić posebno je govorio o iskušenjima i životnim neugodnostima.  

"Mi vjernici vjerujemo da postoje dva svijeta, ovodunjalučki i budući svijet, ahiret. Dunjaluk je prolazan, a ahiret je vječan. Ugodni i neugodni događaji se u životu neprekidno smjenjuju. Bezbrižnost i briga, ljubav i mržnja, slavlje i poniženost, imućnost i oskudica, mir i rat, rađanje i umiranje, iskustva su većine ljudi. Zahvaljivanje Allahu dž.š. na blagodatima i strpljivost u teškoćama, osobine su vjernika koji će biti nagrađeni na ovom, a još više na budućem svijetu. Ignorisanje vjere put je ka neurodnom životu. Međutim, sređen život, zasnovan na vjeri, ne znači potpuno ovodunjalučko blagostanje. Što su ljudi veći vjernici, veća su i iskušenja, što je više iskušenja, na koje smo ispravno odreagovali, pretpostavke za ugodni i bolji ahiretski su izglednije", rekao je Nevres ef. Hodžći u bajramskoj hutbi i dodao da iskreni vjernici mole da im Allah ne stavi na teret samo ona iskušenja koja ne mogu podnijeti i koja će im upropastiti vjeru.