BIH

SVEČANOST U MOSTARU Bajram je kruna vjernikove spremnosti da žrtvuje svoju sebičnost zarad općeg dobra i mira

Najveći muslimanski blagdan

M.H.

12.9.2016

Bajram - namaz na području Medžlisa Islamske (IZ) Mostar klanjan je u 41 džamiji, a centralna bajramska svečanost održana je u dvorani Univerzitetsko - sportsko - rekreacionog centra "Midhat Hujdur Hujka" u mostarskom Sjevernom logoru, gdje je klanjanje bajram - namaza predvodio glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić.

Govoreći o značaju Kurban-bajrama ef. Cikotić je izjavio da bajram zapravo dolazi kao kruna spremnosti vjernikove da žrtvuje svoju sebičnost zarad općeg dobra, kolektiva, zajednice i mira čovječanstva.

bajram-mostar-2

- Tamo gdje prinosimo kurban tu se rađa poseban osjećaj i samilost. Tu imamo jedno vezivanje i razumijevanje, kroz vjersku naredbu o podjeli samih kurbana po kojoj se ne smiju zanemariti siromašni, rodbina, komšiluk i naravno porodica - kazao je ef. Cikotić. Također je naglasio da i u toku cijele godine muslimani trebaju biti požrtvovani i raditi za opće dobro.

- U tom kontekstu bajram nas uči da trebamo pružiti ruku prijatelju i miriti ljude. Jedino onaj koji je snažan i spreman da žrtvuje u ime Boga, da traži oprost i izvini se i da sam oprosti zaslužuje Božiju milost - istakao je ef.Cikotić.