BIH

Banjalučki muftija pozvao na mir i činjenje dobra

Povodom kurban-bajrama

Fena

12.9.2016

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić pozvao je danas na očuvanje mira, solidarnost i činjenje dobra.

Istakao je da su mnogi u BiH shvatili da je, u posljednjih mjesec-dva dana, bilo previše retorike koja je sve zabrinula.

Zato je, kazao je, ponovio poruku od prošlog Bajrama – mir je bolji, nagodba je bolja, što su kur'anske riječi.

Nakon bajram-namaza u obnovljenoj banjalučkoj džamiji Ferhadiji, na jedan od najvećih muslimanskih praznika Kurban-bajram, ef. Kozlić je dodao da moli sve, a posebno političare i zvaničnike, da se bave konkretnim životnim pitanjima, posebno kada su u pitanju lokalni izbori, a da ostave postrani nacionalne i druge teme koje s tim izborima nemaju nikakve veze.

Vjernicima je naglasio da treba da se takmiče u činjenju dobra.

- I danas sam iznio poruku koja je univerzalna i muslimanima, kršćanima i jevrejima i ostalima. Ta poruka je da, bez obzira na koju stranu se okrećete kada molitvu obavljate, Bog od vas traži da činite dobro i da se takmičite u činjenju dobra – naglasio je banjalučki muftija.

To je, kaže, njegova poruka muslimanima – da čine i žele drugima dobro.

Podsjetio je i da žrtvovanje kurbana ima za cilj da se prisjetimo onih kojima je potrebna pomoć.

- Solidarnost mora da dođe do izražaja i radost kurbana podijeli s drugima – rekao je banjalučki muftija.

U našoj zemlji, smatra, problem je što se malo radi, a puno priča.

Još dosta posla treba da se uradi, pa i kada je u pitanju Banjalučko muftijstvo, što se odnosi na obnovu još jedne banjalučke džamije, kulturno-historijskog spomenika - Arnaudije i "uređenja" ostalih džamija.

Tu je i briga o vakufskoj imovini u cijeloj BiH, što je dugotrojan proces, koji traži i usvajanje zakona o restituciji, na koji se dugo vremena čeka.

- Možda je dobro da i na ovaj dan poručimo onima koji obnašaju političke dužnosti, da povedu računa o imovini vjerskih zajednica. Time će se na pravilan način graditi ovo društvo i ostvariti ono o čemu smo govorili – mir i prosperitet – zaključio je muftija banjalučki Osman ef.Kozlić.