BIH

Gubitnik!

Izbori u Hrvatskoj

Autor:Piše: Sead NUMANOVIĆ

12.9.2016

Kada neko na kraju isforsira vanredne opće izbore i izgubi ih, jedino što može i treba uraditi je, povući se! 

Upravo to se očekuje od predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske Zorana Milanovića.

Politički stomak

Dao ostavku ili ne, Milanović je već ušao u anale, makar, hrvatske političke scene kao neko ko je izgubio čak i kad se inače ne gubi. 

On je isforsirao vanredne izbore, ušao u kampanju kao potpuni favorit i na kraju je doživio poraz!

Čak i kada bi se desilo čudo pa na kraju svih zbrojenih glasova, njegov SDP dobio isti broj glasova kao i HDZ, opet je to težak poraz za čelnika najjače opozicione stranke. 

Jer, vlast u Hrvatskoj je bila na koljenima. Rastrzana unutarnjim sukobima, HDZ se nije imao čime predstaviti biračima. Most, taj konglomerat čudnih starnaka i još čudnijih lidera, bio je izvor stralnih zblažnjavanja javnosti. 

SDP-u se pobjeda klatila kao zrela krušla. Samo su trebali sjediti i čekati da im ona padne u krilo. 

A, onda se pojavio Milanović. 

"Otkrio" je da mu je djed bio ustaša. Posvađao se sa svim susjedima prije nego li je bio i u mislima na domak premijerske pozicije, a na izborni dan slikao se sa kartonskim likom Tita i Tuđmana. Od tog stalnog vrćenja s desna nalijevo i obratno, najviše se njemu zavrtilo u glavi.

Previše čak i za neosjetljivi balkanski politički stomak. 

Bez Milanovića SDP je i imao šanse za pobjedu. S njim, narcisoidnim i primtivnim, ta je stranka bila osuđena na neuspjeh. 

Sada je pred Milanovićem časni izlaz - ostavka. Ili, ono čemu je intimno više sklon, valjanje po političkom blatu borbe s svojim oponentima i vlastima.

Čak i ako SDP skupi cijeli konglomerat stranaka i formira većinu u hrvatskom Saboru, Milanović kao njegov i njihov neprihvaćeni lider, bit će osuđen na obitavanje pod mahanom. On je izgubio nešto što se ni u kom slučaju ne gubi - gotovu izbornu pobjedu.

Produžavanje agonije

Rezultati izbora su takvi da smisla ima samo velika koalicija HDZ-a i SDP-a. 

Sve ostalo je samo produžavanje agonije. 

Dojam je da Andrija Plenković, novi lider HDZ-a, ima širinu i moć da napravi tu koaliciju. No, s Milanovićem je ona naprosto nemoguća. 

Ovaj tekst nastaje u vrijeme kada su svi s nestrpljenjem čekali da se poraženi lider SDP obrati javnosti i kaže šta ima za reći. 

No, i bez toga, zna se šta on duboko u sebi misli - hrvatski birači su krivi, a ne on!

U vrijeme kada u Evropi vri, kada su odnosi među balkanskim susjedima sve napetiji, velika koalicija SDP-a i HDZ-a u Hrvatskoj bila bi još jedan iskorak u pravcu stabilizacije. 

No, on se ne može napraviti s Milanovićem.