VIJESTI

HUSEIN EF. SMAJIĆ: Kurban-bajram je simbol ljubavi i žrtve

Zamjenik reisu-l-uleme IZBiH

E. Sk. - A. Nu.

12.9.2016

Muslimani širom svijeta u ponedjeljak, 12. septembra, dočekuju jedan od dva najveća praznika, Kurban-bajram. 

- Kurban-bajram dočekujemo u ozračju raspoloženja, nade, boljeg života, međusobnog boljeg razumIjevanja, kako unutar muslimanskog tako i unutar bosanskohercegovačkog bića - kazao je za "Avaz" Husein ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, u bajramskoj poruci.

Jedinstvo muslimana 

On je muslimane pozvao da s porodicama, ali i komšijama, podijele radost Bajrama. Istakao je da boravak na Arefatu, gdje se hadžije iz cijelog svijeta okupljaju noć uoči Kurban-bajrama, daje posebnu važnost ovom blagdanu.  

- Kurban-bajram je jedan od najvećih blagdana. U to vrijeme muslimani iz cijelog svijeta, kao oni koji svjedoče islam, skupljaju se na jednom mjestu, Arefatu, nakon čega dolaze na Muzdelifu i Minu, a potom se vraćaju u haremi-šerif, kod Kabe, da klanjaju bajram. Naime, to ukazuje na jedinstvo muslimana kada je u pitanju vjerovanje, tj. akaid, zapravo obavljanje jednog od farzova. Mi bh. muslimani na takav način činimo i dostojni smo jedinstva ummeta, a to je da izvršavamo islamske šarte i da oponašamo i izvršavamo sunnet Muhameda, a. s. - kazao je zamjenik reisu-l-uleme. 

Podsjetio je i na sam obred prinošenja žrtve, kurbana, kao važnog vjerskog čina koji u sebi nosi brojne poruke i snažnu simboliku. Ef. Smajić je podsjetio na Kur'anske ajete u suri Kevser: “Klanjajte bajram-namaz, a poslije toga priđite i prinesite žrtve. Koljite kurban i puštajte krv da bi bila sačuvana krv i da bi najbolja sudbina bila vaša i vaše djece”.

Tradicija islama

- Bh. muslimani, dakle, i farz i vadžib i sunnet na najbolji način izvršavaju, te se obavezuju da će i ubuduće to činiti. To pokazuje da će tradicija islama kroz kurban, klanjanje bajram-namaza, posjete i čestitke, svima onima koji obilježavaju Kurban-bajram kao muslimani zajedno s onima koji to ne čine, a oni su naše komšije, prijatelji, sugrađani, nastaviti da živi. Dakle, dijelimo i dijelit ćemo tu blagodat i to bajramsko raspoloženje sa svima onima koji su muslimani, ali i koji nisu, kao što dijelimo zajednički prostor, kako evropski tako i cijeloga svijeta - istakao je ef. Smajić. 

Na pitanje u kakvom ozračju muslimani dočekuju blagdan, ef. Smajić je kazao da će muslimani u BiH Bajram dočekati u dobrom raspoloženju, iako on dolazi u jeku izborne kampanje i najava referenduma u RS. 

- To ni najmanje neće umanjiti na vrijednosti i na blagodatima samoga Kurban-bajrama. Ne želim da ulazim u političko raspoloženje, ali u svakom slučaju mi, muslimani, imamo svoje običaje, svoju tradiciju da ništa neće muslimane oneraspoložiti. Nasuprot, mi ćemo dočekati Bajram u najljepšem raspoloženju, uzdignutih ruku moleći Allaha, dž. š., za bolju budućnost, sigurnost i prosperitet naše zemlje BiH - kazao je na kraju ef. Smajić. 

Bajram u sedam sati 

Prema Takvimu Rijaseta IZBiH, bajram-namaz se klanja u ponedjeljak u sedam sati, a centralna bajramska svečanost bit će održana u Sarajevu, u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.