LIFESTYLE

Ilegalne zabave u Iranu: Droga, alkohol i hidžab pri ruci (VIDEO)

Okupljanje u kućama u bogataškim četvrtima

(E. Ma.)

10.9.2016

Ulice Teherana nakon ponoći su puste, no određene kuće, naročito one u bogataškim četvrtima preko noći se pretvaraju u ono što je nezamislivo za tradicionalne Iračane - mjesta zabave s potocima alkohola i DJ pultovima.

- Znate kakva je situacija ovdje, toliko je pritisaka izvana, morate naći način kako pobjeći, barem imaginarno - prenosi "The Guardian" riječi 35-godišnjeg Amtina iz Teherana koji redovno konzumira droge i halucinogena poput LSD-a.

Njegova priča bila bi uobičajena za neke druge zemlje svijeta, ali ne i za Iran, zemlju u kojoj je alkohol zabranjen, a noćni život ne postoji.

- Kako izgleda moj život? Ustajem u šest, umijem se i sjedam u auto. Navečer, ako imam sreće, s posla dolazim do 20 sati, večeram i idem spavati. Da ne organiziram vikend zabave, kako bi moj život izgledao - pita se Nastaran dok u ruci drži času sa žestokim pićem.

No, šta ukoliko upadne policija? Dođu li čuvari reda i mira moguće ih je potkupiti iznosima od 50 do 500 dolara, a ako nisu potkupljivi, vjerojatno će uhapsiti sve koji su se na zabavi našli. Većina će u zatvoru provesti jdan ili dva. Podvrgavaju se alkotestu i utvrdi li se da su pijani, kazna može biti znatno oštrija. Također, nije neobično da se djevojke uhapšene na kućnoj zabavu šalju na dokazivanje nevinosti. 

Najbolje zabave događaju se četvrtkom jer je petak u Iranu neradni dan. Obično počinju nakon 22 sata i završavaju u tri ujutro. 

Žestoka pića popularnija su od piva ili vina jer jednu bocu jakog alkohola ipak je puno lakše prokrijumčariti nego nekoliko boca piva. Ima i droge, najviše se troši marihuana, opium, crystal meth i heroin, piše Quora. Posjedovanje droge u Iranu naročito je velik rizik jer za nekoliko grama opiuma i heroina može se dobiti smrtna kazna. 

Što se tiče muzike na ilegalnim zabavama, to su uglavnom strani hitovi, a neki mlađi oduševljeni su i aktuelnim svjetskim hitovima. U Iranu vlada dopušta puštanje samo klasične i tradicionalne muzike.

Organizatori zabava, ali i gosti izlažu se velikom riziku, no ima i onih koji idu korak dalje, a to su "partijaneri". Javna je tajna da u Iranu postoji techno scena i da se zabave organiziraju na skrivenim mjestima izvan gradova jer takva bučna okupljanja ipak je nemoguće smjestiti u kuće i stanove.

Teheranski DJ-evi Anoosha i Arasha, koji nastupaju pod imenom Blade&Beard otkrili su detalje iz svog života u dokumentarnom filmu "Raving Iran" švicarske redateljice Susanne Regina Meures.Anoosh i Arsah svaki put moraju dobro razmisliti koga na party pozvati i što će se dogoditi upadne li policija. Možda se sve čini beznadnim, ali uvijek postoji plan. Kako bi izbjegli kaznu, trebali su tvrditi da je riječ o vjenčanju, razdvojiti muškarce i žene i zamoliti žene da svoje hidžabe imaju negdje u džepu ili torbici.