BIH

OTKRIVAMO Propala Babina bajka o novom "Agrokomercu“

Velika prevara ratnog zločinca Fikreta Abdića

M. DEDIĆ

8.9.2016

Osim što je ratni zločinac, Fikret Abdić je varalica međunarodnog formata, potvrđuje afera s lažnim projektom „novog Agrokomerca" koji je nazvao „AS Agrofenix“. Abdić se na ovim izborima kandidirao za načelnika Velike Kladuše. Naime, kada je prije tri godine uz pomoć kćerke Elvire smislio priču o ekonomskom razvoju i kupio zemljište u naselju Šumatac, sve je izgledao bajkovito. 

Ulaganje u džep

Uslijedio je Babin poziv krajiškoj dijaspori da investira i pare su se zakotrljale. Niko ustvari i ne zna koliko je u operaciji „AS Agrofenix“, koja je cijela zamišljena samo kao „ulaganje  u Babin džep“, o otvaranju radnih mjesta prikupljeno „investitorskih“ para. 

Poznato je jedino  da je zemljište na kojem je za lakovjerne planiran kompleks "AS Agrofenix" danas u vlasništvu cazinskog poslovnog čovjeka Ismeta Hrle.

- Babo je prikupljao pare od naivnih ljudi, obećao gradnju velike fabrike u kojoj bi oni bili suvlasnici. "Investori“ su cijeloj priči davali ozbiljnost, pa su se javljali novi „investitori“, a u biti svi su oni bili punjači Babinih džepova - kazao nam je dobar poznavalac ove prevare i bivši član Laburističke stranke (LS), koju vodi porodični klan ratnog zločinca.

Stotine prevarenih

Dokument koji objavljuje "Avaz" pokazuje da je  zemljište na kojem je navodno planirana fabrika od decembra prošle godine u vlasništvu Ismeta Hrle. „AS Agrofenix“ bio je Babino Potemkinovo selo i mamac  za pljačkanje dobrih i naivnih Krajišnika

Među stotinama prevarenih, kako „Avaz“ pouzdano saznaje, jeste i Alija Alešević, Babin prijeratni saradnik u „Agrokomercu“, a nakon rata jedno vrijeme  ministar finansija u Vladi Unsko-sansko kantona  (USK) u mandatu premijera Amira Avdića.  

Alešević dao ušteđevinu

Alešević je, navodno, dao svoju ušteđevinu, koja je iznosila više od 100.000 KM, radeći s Babom na projektu "AS Agrofenix" i svakodnevno putujući u Maljevac u susjednoj Hrvatskoj, u objekt „Prezident“, gdje je sjedište Babe i njegove kćerke Elvire. Alešević zbog toga ima, kako tvrde upućeni, velikih problema u porodici.