VIJESTI

Od čega je u haškoj ćeliji preminuo ratni zločinac Zdravko Tolimir

Interna istraga u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija

Redakcija

8.9.2016

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove sudija Theodor Meron, danas je podnio izvještaj o internoj istrazi u vezi s okolnostima pod kojima je Zdravko Tolimir 8. februara 2016. preminuo u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija.

Sprovođenje istrage naloženo je 9. februara 2016., a istragu je sproveo sudija Vagn Joensen, sudija Mehanizma i bivši predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, saopćeno je iz Haškog tribunala.

Kako se navodi u izvještaju Tolimir je preminuo od posljedica bolesti srca.

Tokom istrage, navodi se u izvještaju, nije pronađen nijedan razlog koji bi ukazivao na evenutalnu zabrinutost u vezi sa "naporima koji su uloženi da se Tolimir reanimira", nego je, pak ponašanje osoblja pritvorske jedinice u cijeloj toj situaciji 8. februara 2016. godine vrijedno je svake pohvale.

- Tolimir je tokom pritvora u Pritvorskoj jedinici uživao medicinsku zaštitu po istim standardima pod kojima bi mu ona bila dostupna kao i za ostale građane u zemlji u kojoj se nalazimo, naveo je sudac Joensen u izvještaju.

Tolimir je bivši komandant za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), a osuđen je za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u toku kojeg je u julu 1995. godine ubijeno više hiljada Bošnjaka s područja Srebrenice, kao i za progon Bošnjaka s područja Srebrenice i Žepe.

Preminuo je dok je čekao da bude upućen na izdržavanje doživotne zatvorske kazne.