GLOBUS

NASTAVAK DEKOMUNIZACIJE Nakon novog zakona ukidaju se prvi maj i spomenici koji imaju veze sa komunizmom u Poljskoj

Preko 1.300 simbola širom zemlje koje treba ukloniti

Redakcija

8.9.2016

Nove žrtve dekomunizacije, uklanjanja sa trgova i ulica širom Poljske komunističkih spomenika i simbola i izmjene naziva ulica postali su i "prijateljstvo" i "1. maj" pošto su lokalne vlasti u Šleziji protumačile da i to ima veze sa Sovjetskim Savezom i poljskim komunističkim režimom.

Iako se praznik rada obilježava u znak sjećanja na dane 1886. godine kada su stotine hiljada radnika u SAD izašle na ulice da se bore za svoja radnička prava i osmosatno radno vrijeme, "1. maj" je nepoželjan kao naziv ulice ili trga u više vojvodstava širom Poljske i predlaže se da se ulice preimenuju u skladu sa novim zakonom o komunističkim i totalitarnim simbolima.

U Šemanovicama Šlaskim su međutim na spisak nepodobnih ulica čije nazive treba promijeniti kao sumnjivu dodali i Ulicu prijateljstva, kako je objasnio listu Gazeta viborča jedan od odbornika, jer aludira na poljsko-sovjetsko prijateljstvo a ulice su tako nazivane u vreme totalitarnog komunističkog režima pa je teško tumačiti drugačije.

Na sreću, preovladao je ipak zdrav razum i glasovi odbornika da bi to bio potpuni apsurd, zabraniti riječ prijateljstvo u nazivu ulice, isto kao kada bi zabranili riječ ljubav i prijedlog je u definitivnoj verziji povučen sa spiska.

Novi zakon stupio je na snagu 2. septembra i lokalne samouprave imaju sada rok od godinu dana da uklone spomenike i preimenuju ulice koje bi mogle da predstavljaju simbol "represivnog, autoritarnog i nesuverenog sistema vlasti u Poljskoj od 1944. do 1989. godine".

Poljski Institut pamćenja naroda procjenjuje da je širom Poljske još oko 1.300 takvih simbola, spomenika poljskim komunistima, Crvenoj armiji i naziva ulica koje treba ukloniti.

Iako je uklanjanje spomenika, posebno onih zahvalnosti Crvenoj armiji za to što je njenih oko 600.000 vojnika položilo život da oslobodi Poljsku fašističke njemačke okupacije, počelo još prije stupanja zakona na snagu, tek krajem avgusta je uklonjen posljednji portret sovjetskog vođe Josifa Staljina u Poljskoj.

Institut pamćenja naroda nastojao je godinu dana da se u mjestu Cibinka na zapadu Poljske portret Staljina ukloni sa ulaza na dva groblja sovjetskih vojnika na kome je sahranjeno oko 12.000 crvenoarmejaca koji su poginuli u ofanzivi prema Berlinu i posljednjih dana avgusta radnici su konačno došli i ploču skinuli.

Uklanjanje spomenika Crvenoj armiji sa ulica i trgova i premještanje u novi muzej na otvorenom predmet je oštrog spora Rusije i Poljske, jer zvanična Moskva optužuje poljske vlasti da žele da revidiraju historiju i zatru svaki trag tome koliko je Rusa i pripadnika drugih sovjetskih naroda položilo život da bi Poljaci bili slobodni.

Zvanična Varšava ne poriče žrtve, ističe da predano vodi brigu u sovjetskim grobljima ali tvrdi da su ti spomenici samo simbol da oslobođenje u Drugom svjetskom ratu nije donijelo slobodu, već je Poljska postala totalitarni satelit Sovjetskog Saveza.