BIH

IVANIĆ: EU će nas odvojiti od emotivnih sukoba

Član Predsjedništva BiH

Autor:Semira DEGIRMENDŽIĆ

8.9.2016

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, u intervjuu za „Dnevni avaz“ kaže da je za smirivanje podignutih tenzija u BiH neophodno učiniti prvi korak, a o čemu je riječ, kaže, vidjet će se narednih dana. Kada je u pitanju eventualna odgoda referenduma najavljenog u entitetu Republika Srpska (RS), Ivanić kaže da takvu odluku može donijeti samo Narodna skupština RS.

Nije država

Hoće li u RS biti održan referendum ako Ustavni sud BiH prihvati zahtjev NSRS za preispitivanje odluke o 9. januaru? 

- Mislim da će se u tom slučaju desiti nova situacija, ali jedini odgovor na to može dati NSRS, koja je i raspisala referendum. Evidentno je da bi se time znatno smanjile tenzije koje su dignute tom odlukom o pokušaju osporavanja dana RS. A da li je to dovoljno da se referendum otkaže, nisam siguran. Vjerovatno bi referendum time dobio drugi karakter.

Kako relaksirati situaciju i stanje podignutih tenzija u BiH i je li ona uvjetovana i izbornom kampanjom?

- Ona jeste uticala na određen način, ali ne u potpunosti. Vidite da iza ove retorike stoji i velika razlika u političkim koncepcijama kako BiH treba da izgleda. Mislim da je referendum priča koja je nametnuta i da je bilo nepotrebno osporavanje 9. januara. Bila je to nepotrebna provokacija RS, ako tako mogu reći. Nažalost, sva ova retorika što se događa nije vezana toliko uz izbore, a to je ono što me brine, koliko su u pitanju suštinske razlike. Nema BiH bez kompromisa. I zato svi koji prave politiku u smislu „ili sam ja pobjednik ili ništa“, najviše ruše BiH.

Izjavili ste da bi trebalo naći rješenje da bude provedena odluka Ustavnog suda BiH, a i zadržan 9. januar kao dan RS? Kako je to moguće?

- Ja sam rekao da, ako se želimo takmičiti i u svemu naduravati, onda postoji rješenje kojim možemo reći da je 9. januar, umjesto dan RS, dan državnosti RS.

Kako može entitet dobiti dan državnosti, nije RS država?

- Nije ni rečeno dan države, nego dan državnosti i to je jedan od mogućih prijedloga kojim ja želim reći da nema potrebe da se izazivamo, jer svaki sljedeći put ćemo formalno ispuniti odluku Ustavnog suda, a samo promijeniti neki naziv. Nema potrebe za tim. Kao što sam ja prihvatio da Bošnjaci i Hrvati slave 1. mart iako je to dan koji meni i većini srpskog naroda ne odgovara. Mi ga ne prihvatamo, ali ne osporavamo drugima da ga slave, ako žele. 

Pozitivne vijesti 

Iz Brisela stižu pozitivne vijesti o mogućoj pozitivnoj ocjeni aplikacije za članstvo u EU.

- Ja mislim da je BiH to zaslužila i nadam se da će upitnik biti tema kojom ćemo se baviti narednih godinu, godinu i po dana, i da će nas odvojiti od nepotrebnih emotivnih sukoba oko stvari za koje se zna da ne možemo imati isti stav.

Bio sam iznenađen u Beogradu

Različiti su bili i utisci pozicije i opozicije u RS nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem u Beogradu kada je izostala podrška Srbije referendumu? 

- Meni je stav Srbije logičan. Bilo je u ambijentu koji je kreiran teško očekivati da Srbija to podrži, a isto tako bilo je nerealno očekivati da Srbija tjera RS  da ide u nekom drugom pravcu od odluke koja je već bila donesena. Zato, nije bilo nikakvog argumenta u tom momentu. Ja jesam bio iznenađen saznanjem da, praktički, nije bilo komunikacije između vlasti RS i Beograda o ovoj temi.