VIJESTI

U BiH skoro tri posto nepismenih

Međunarodni dan pismenosti

Srna

8.9.2016

BiH 8. septembar, Međunarodni dan pismenosti, dočekuje sa 2,82 odsto nepismenog stanovništva i 36,2 odsto kompjuterski pismenog stanovništva, saopćilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH pozivajući se na podatke popisa sprovedenog 2013. godine. 

 "Da bi BiH bila u mogućnosti da prati standarde EU i savremenog svijeta, neophodna je reforma svih nivoa obrazovanja, a kako bi se obezbijedila pismenost koja ne znači samo sposobnost čitanja i pisanja", ističe se u saopštenju. 

Ministarstvo civilnih poslova podsjeća da se trenutno u BiH sprovode programi koji omogućavaju odraslim licima završetak osnovne škole, što treba da dovede do smanjenja nepismenosti. 

"Treba naglasiti i činjenicu da, iako se radi na podizanju svijesti o još prisutnom problemu nepismenosti i promovisanju programa naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja odraslih, i dalje postoji nezainteresovanost određene populacije za opismenjavanje, kao što su pripadnici trećeg životnog doba i žene domaćice u ruralnim sredinama", konstatuje se u saopćenju. 

Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti pojavila se u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja o temi iskorjenjivanja nepismenosti. 

Kao dan obilježavanja odabran je 8. septembar, a Unesko je sa obilježavanjem počeo već sljedeće, 1966. godine. 

Ove godine Međunarodni dan pismenosti obilježava se pod motom "Čitajući prošlost - pišemo budućnost".

Prema podacima Uneskovog Instituta za statistiku, 757 miliona odraslih ljudi u svijetu i dalje je nepismeno, a dvije trećine tog broja čine žene. 

U nekim zemljama nepismenim se smatra lice koje ne zna čitati ili pisati, dok u drugim zemljama ono koje ne zna ni čitati ni pisati. 

U praksi, međutim, preovladava shvatanje pismenosti kao sposobnosti čitanja, pisanja i /povremeno/ računanja, kombinovano sa definisanjem pismene osobe kao one koja je završila osnovno obrazovanje.