LIFESTYLE

SENZACIONALNO OTKRIĆE Nasa uhvatila čudne zvukove koji dolaze sa Jupitera

Frekvencija slična zvuku koji prave delfini

Avaz.ba

6.9.2016

NASA objavila audiosnimke sa letjelice Juno, navodeći da su zvukovi slične frekvencije kao one koju proizvode delfini.

Letjelica Američke nacionalne svemirske agencije (NASA) zabilježila je do sada neviđene fotografije Jupitera, ali i radio signale koje emitira intenzivna polarna svjetlost ove najveće planete u Sunčevom sistemu. 

NASA je objavila 13 sati sažetih audiosnimaka sa letjelice Juno, navodeći da su se ti neobični zvukovi čuli nedugo nakon što je letjelica najbliže prišla Jupiteru.

Dodaje se da su signali bili u rangu frekvencija između sedam i 140 kiloherca, što je slično zvuku koji proizvod delfin. 

NASA je u petak objavila nekoliko zumiranih fotografija koje je prošle sedmice napravila letjelica Juno dok je letjela na udaljenosti od gotovo 4.000 kilometara iznad gustih oblaka na Jupiteru.

Juno je poslao jedinstvene fotografije jarkih južnih svjetlosti koje se smatraju najmoćnijim u čitavom Sunčevom sistemu.

NASA navodi da je ovo bio prvi od tri preleta, koliko je planirano tokom dvadeset mjeseci misije.

Za razliku od stjenovite površine na Zemlji i Marsu, površinu Jupitera prekriva gas koji se formirao ubrzo poslije nastanka Sunca.

Juno je tek druga svemirska letjelica koja se približila Jupiteru. Po završetku misije, naučnici će je namjerno srušiti u Jupiterovu atmosferu, kako ne bi udarila u neki od Jupiterovih prirodnih satelita i tako ugrozila buduće misije.