VIJESTI

NSRS: Ustavni sud BiH da odbaci zahtjev Izetbegovića

Odbor za ustavna pitanja utvrdio odgovor

Srna

5.9.2016

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS-a danas je, povodom zahtjeva člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kojim se osporava referendum u RS-u, utvrdio odgovor Ustavnom sudu BiH u kojem ga poziva da odbaci ovaj zahtjev, te da ga oglasi nedopustivim, neprihvatljivim i neosnovanim i da ne prihvati prijedlog za donošenje privremene mjere.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je 24. augusta od Ustavnog suda BiH zatražio da donese privremenu mjeru obustavljanja primjene sporne odluke Narodne skupštine RS-a o referendumu u RS-u o danu tog entiteta.

Skupštinski odbor je u odgovoru na zahtjev Bakira Izetbegovića istakao da odluka o raspisivanju republičkog referenduma ne krši Ustav Bosne i Hercegovine, da nema osnovanih razloga za donošenje privremene mjere i traži da se akcenat stavi na stavljanje van snage odluke Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine, kojom je proglašen neustavim 9. januar kao Dan RS-a.

- Entitetski parlament smatra da se ni ustavnim ni zakonskim rješenjima na kojima se zasniva odluka o raspisivanju republičkog referenduma ne krši Ustav Bosne i Hercegovine, te da je stoga, podneseni zahtjev sporan u proceduralno-pravnom smislu i istim se neutemeljeno problematizuje održavanje referenduma, što je potpuno neosnovano i neprihvatljivo – saopćeno je nakon sjednice odbora Narodne skupštine RS-a za ustavna pitanja. 

Navodi se i da je Izetbegovićev podneseni zahtjev "neuobičajen, neuredan i po sadržaju neodređen".

- Nejasno je da li je u pitanju ocjena ustavnosti osporenog akta; zahtjev za pokretanje ustavnopravnog spora; politički pritisak putem nejasnih, neosnovanih i neutemeljenih navođenja akata i njegovih individualnih percepcija, iznošenja stanja i projektovanja budućih događaja, povezujući ih sa obrazloženjem formalno-pravnih razloga za ustavnosudski postupak i traženje ocjene ustavnosti odluke Narodne skupštine – tvrdi se u saopćenju. 

S obzirom na, kako se dodaje, kontradiktornosti samog zahtjeva, Narodna skupština smatra da je Ustavni sud BiH, prije dostavljanja zahtjeva na odgovor, trebao da pozove podnosioca zahtjeva da isti precizira, odnosno uredi u skladu sa Ustavom BiH i Pravilima Ustavnog suda BiH. 

Ističe se da je Odluka o raspisivanju republičkog referenduma usvojena u skladu sa Ustavom i Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi i po propisanoj proceduri u Narodnoj skupštini i u Vijeću naroda RS-a. 

U odgovoru, koji je usaglasio Odbor za ustavna pitanja, se navodi da predmetna odluka nema karakter zakonodavnog akta, te da traženje da se donese privremena mjera, prije nego što Ustavni sud BiH ne razmotri zahtjev Narodne skupštine RS-a za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH od 26.novembra 2015. godine, nije osnovano.

Narodna skupština RS-a ističe da je "zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska", kako je to navedeno u zahtjevu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, "isključivo politički, a ne pravni akt". 

Naglašava se da je u zahtjevu Bakira Izetbegovića "sadržana neprikrivena namjera rušenja legaliteta i legitimiteta RS-a i ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine koji je verifikovan Dejtonskim mirovnim sporazumom čime je pravno i faktički verifikovano i da je 9. januar dan njenog osnivanja". 

Entitetski parlament još jednom dodaje da ovaj zahtjev smatra neosnovanim i neopravdanim, kao i razloge i navode podnosioca zahtjeva za donošenje privremene mjere, te naglašava da se "upravo ovim vrši politički pritisak nosilaca najviših državnih funkcija na Ustavni sud BiH i derogiranje demokratskih i ustavnih načela o podjeli vlasti i podjeli nadležnosti između BiH i entiteta".