VIJESTI

ČOVIĆ: Referendum u RS-u ni na koji način neće usporiti evropski put BiH

Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH u Mostaru poručio

M. Sm.

5.9.2016

Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru kako smatra da referendum koji namjeravaju organizirati čelnici u Republici Srpskoj ni na koji način neće usporiti evropski put BiH.

 - To se moglo vidjeti iz izjava svih onih koji su nam slali poruke. U mom zadnjem kontaktu sa gospodinom Lajčakom, sve se priprema za to da mi na idućoj sjednici, mislim 20. 9., dobijemo pozitivan odgovor i, upravo će na tu istu temu gospodin Zvizdić danas i sutra razgovarati u Briselu. Stoga, ovaj put s pravom možemo kazati da smo sve uvjete ispunili, da više ništa niko ne osporava, ali tek onda dolazi jedan ozbiljan posao - rekao je Čović.

Podsjetio je na to da je proteklih dana obišao sve jugoistočne susjedne zemlje, koje su, kako je kazao, ispred nas. Međutim, naveo je, jedna od njih - Makedonija - dobila je kandidatski status 2005. godine, dok je svoj pregovarački proces otvorila 2009.

- I danas se nalazi u tom stanju. Dakle, ono što želim naglasiti jeste da mi kandidatski status, kojeg ćemo, vjerujem, imati krajem naredne godine, moramo pretvoriti u jedno stanje koje će nas voditi ka Evropskoj uniji - kazao je Čović.

Napomenuo je da je siguran kako će 26. septembra sve biti isto, odnosno, da ćemo imati odluku o tome da li jedan narod, jedna struktura građanstva želi nekakav datum ovakav ili onakav.

- Ono što je prevažno, što su svi kazali, a mi tu pratimo apsolutno smjernice Evropske unije, čuli ste i gospodina Hana i njegove komentare, apsolutno je neupitno. To sam rekao nebrojeno puta u zadnjih mjesec dana, poštivati odluke Ustavnog suda, o tome se ne raspravlja, što znači, sve ostalo mora biti u skladu sa ustavnim nadležnostima, odnosno da ne proturiječi ovoj odluci Ustavnog suda. Vrijeme je izborno i svako je nastojao pretočiti u svoju skupinu interesa - rekao je Ćović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Čović je negirao da je rad Predsjedništva BiH blokiran što će, naveo je, pokazati i dnevni red na sutrašnjoj sjednici.

Iznio je da će danas i sutra na sastanku s koalicijskim partnerima, SDA i SBB, razgovarati o problemima u zdravstvu, poljoprivredi, prometnoj infrastrukturi, braniteljskoj populaciji i, uopće, jednom općem segmentu funkcioniranja i kadroviranja.