BIH

MUHAMED FILIPOVIĆ: Drago mi je da me Vučić demantirao

Reakcija akademika

M. K.

5.9.2016

Drago mi je što je gospodin Vučić demantirao moja predviđanja i odlučio da se usprotivi jednom odista nerazumnom, nepotrebnom i bezrazložnom koraku Dodikove grupe, jer bi taj korak, bez obzira na sve okolnosti i motive za i protiv, sam po sebi doprinio pogoršanju situacije na našem prostoru, dodatnom uzbuđenju u javnosti i stvaranju osjećanja da ovdje niko uopće ne misli na druge, nego samo na svoj uski i ustvari neopravdani interes.

Ovako je akademik Muhamed Filipović, jedan od najvećih živućih bh. intelektualaca i predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), jučer reagirao na prekjučerašnju konstataciju premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je na pres-konferenciji u Beogradu iskazao zadovoljstvo time što se “pokazalo da prof. Filipović nije u pravu”. 

Vučić je aludirao na intervju pod naslovom “Samo naivni misle da se Srbija ne miješa u unutrašnje stvari BiH”, koji je akademik Filipović dao za naš list uoči beogradskog sastanka zvaničnika Srbije s predstavnicima bosanskih Srba o referendumu u RS. 

- Jedan oblačić sumnje je ostao, ne samo s obzirom na moje mišljenje o prirodi srpske politike, nego zbog jednog poteza koji je učinjen sinhrono s donošenjem odluke o referendumu, a to je organiziranje vojno-policijske vježbe na granici Srbije i BiH. Naime, nije neobično da se organiziraju zajedničke vježbe ako postoji zajednička opasnost. Ako je ta vježba bila organizirana zbog moguće opasnosti po BiH i Srbiju, onda je bilo normalno da je organiziraju dvije države, a ne jedna država i jedna institucija koja ima svoje značenje, ali nije država - kazao je jučer prof. Filipović

Ovako se, prema njegovim riječima, može steći utisak da RS i Srbija organiziraju vježbu “jer im prijetnja dolazi iz zone Federacije BiH, što je apsolutno netačno, jer iz te zone nikada nikome nije došla nikakva opasnost, bar što se tiče Bošnjaka”.

- Ako je gospodin Vučić dosljedan, onda on ne smije dopustiti ovakve gafove jedne ozbiljne evropske politike koju on zastupa. Mi se nadamo da referendum neće biti održan i da se neće ponoviti žalosna historija iz 1993. kada je tadašnji Vučić, odnosno Slobodan Milošević, odobrio Vens-Ovenov plan za rješenje problema rata u BiH, a jedan stari Dodik, odnosno Karadžić, izigrao ga tobožnjom konsultacijom srpskog naroda i to u uvjetima rata, kada je bilo kakva demokratska konsultacija apsurdna i nemoguća. Ako gospodin Vučić ustraje u svojoj namjeri da ovaj nemili događaj završi na pozitivan način za obje strane, tada ću lično da mu uputim sve čestitke i dobre želje - zaključio je akademik Filipović.