VIJESTI

Nedovoljna fizička aktivnost važan uzrok pretilosti kod djece školskog uzrasta

Zaključak publikacije "Pretilost djece osnovnih škola KS"

Fena

5.9.2016

Značajan broj učenika osnovnih škola na području Kantona Sarajevo je gojazan, taj problem uglavnom je uzrokovan njihovom nedovoljnom fizičkom aktivnosti. Zbog toga je važno posebnu pažnju posvetiti prevenciji koja treba početi u obitelji kao osnovnoj jedinici društva, potom i u školi i zdravstvenim ustanovama.     

Zaključak je to publikacije "Pretilost djece osnovnih škola KS" koju je objavilo Ministarstvo obrazovanja KS-a, a u njegovoj izradi sudjelovali su stručnjaci raznih profila. Istraživanje je provedeno na 33.200 učenika osnovnih škola u KS-u, a podaci pokazuju da ih oko 50 posto ima normalnu tjelesnu masu.    

Resorni kantonalni ministar Elvir Kazazović najavio je slično istraživanje i za srednjoškolce potom i za studente, a cilj je akcentirati gojaznost kao problem koji u društvu nije adekvatno tretiran.     

- Obilazeći osnovne škole primijetio sam da je mnogo gojaznih učenika. Uglavnom svi prebacuju odgovornost jedni na druge, a niko se nije ozbiljno pozabavio ovim problemom. Pokušavamo interdisciplinarno djelovati, u početku poduzeti hitne mjere, potom pratiti stanje i naći bolje i adekvatnije metode kontrole strukture tijela naše djece u osnovnim školama - kazao je.

Ministrica zdravstva Zilha Ademaj ističe da poremećaj u tjelesnoj težini kod djece školskog uzrasta (posebno pretilost) može biti i jedan od vodećih rizika za nastanak mnogih bolesti poput kardiovaskularnih, dijabetesa, ali i poremećaje u oblasti ortopedije ili psihijatrije.    

- Živimo suvremenim životom, jedemo brzu hranu i pijemo gazirana pića. Djeca su malo fizički aktivna kroz igru kao što je to ranije bilo, danas se igraju kompjutorima i mobitelima - kazala je.

Članovi tima koji su sudjelovali u izradi publikacije upozorili su da treba prvenstveno raditi na prevenciji koja kreće od obitelji, potom realizira u školi te u zdravstvenim ustanovama (prvenstveno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti). Na kraju dolazi na red liječenje za koje kažu da je najskuplje i zato treba usmjeriti sve snage na prevenciju. Upozoreno je i na opasnost da mnoga pretila djeca imaju problema s tjelesnom težinom i kad odrastu.

Fizička aktivnost u vidu hodanja pješice (umjesto prijevoza), hodanje uz stepenice (umjesto lifta), aktivnost u kući i sportske aktivnosti mogu, s umjerenim unosom hrane, biti dovoljne da održe ravnotežu tjelesne mase.