GLOBUS

THE GUARDIAN TVRDI Donald Trump gubi državu Missouri zbog - Bosanaca?!

Glasovi bh. zajednice presudni

M. D.

5.9.2016

Mirhada Jašarević bila je dijete kada je njena porodica izbjegla iz Bosne i Hercegovine početkom agresije na našu zemlju.

Postala je državljanka SAD ove godine, te može glasati na predstojećim izborima za predsjednika SAD.

"Mislim da su ovo jedni od najvažnijih izbora ikada. Ja sam došla u SAD kao i ove izbjeglice iz Sirije. Na isti način. Nisam nikad željela ikoga da povrijedim, samo smo željeli šansu za životom. I data nam je ta šansa. Upravo to čini Ameriku velikom i mislim da Donald Trump to ne razumije", kaže Jašaravić za Guardian.

Bosanski Amerikanci u Missouriju će na izbore izaći u velikom broju, a prema posljednjim anketama Hillary Clinton i Donald Trump su izjednačeni u Missouriju, pa bi glas Bosanaca mogao biti presudan.

U St. Loiusu živi velika bh. zajednica, sa nekih 70.000 ljudi iz BiH, koje je Trump odbio svojom retorikom protiv muslimana i imigranata, pa se očekuje da ogromna većina svoj glas dadne demokratskom kandidatu.

"Znam da se mnogo Bosanaca registrovalo za izbore i mislim da će upravo ti glasovi donijeti pobjedu za Clintonovu", kaže advokat Nedim Ramić.

Porodica Clinton Bosancima i Hercegovicima je u lijepom sjećanju, jer je Bill, u vrijeme kada je bio predsjednik SAD, naredio bombardovanje agresorskih položaja, te je među najzaslužnijima za prestanak rata u BiH.

Da će bh. glasovi iz SAD ići na stranu Clintonove, govori i podatak da su članovi bh. zajednice u Missouriju početkom ove godine osnovali Bosansko-američi savez Missourija (BAPAAM), koji je već najavio da podržava Hillary Clintom u predsjedničkoj utrci.

S druge strane, većina Srba u SAD svoj će glas dati Trumpu, jer je upravo Bil Clinton naredio NATO bombardovanje Srbije 1999. godine.