VIJESTI

Samed Nadarević već 40 dana u turskom zatvoru!

"Avaz" otkriva: Porodica iz Cazina strahuje za sudbinu mladića

M. DEDIĆ

4.9.2016

Cazinjanin Samed Nadarević, student pete godine Arhitektonskog fakulteta u Istanbulu, državljanin je BiH koji je uhapšen u dramatičnim događajima koji su uslijedili nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, saznaje "Avaz".

Javio se porodici

Ovu informaciju saznali smo od dr. Muhameda Lepuzanovića iz Cazina, bliskog srodnika uhapšenog Nadarevića, koji se, kako kaže porodica, našao na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme, kada su uslijedila masovna hapšenja. Samed i Muhamed djeca su od brata i sestre.

- Samed se, koliko mi je poznato, javio porodici prije dva dana i saopćio da je dobro, što je njih umirilo, jer su bili strašno zabrinuti. Koliko mi je poznato, uhapšen je u grupi kolega studenata, bilo ih je 17-18 i apsolutno nije umiješan u bilo šta što je vezano protiv države – kazao nam je dr. Lepuzanović.

lep-11

Lepuzanović: Samed je mladić za primjer

Uspjeli smo nakratko telefonom razgovarati sa Samedovim ocem Mujom Nadarevićem, koji je strašno razočaran, jer njegov sin već 40 dana se nalazi u zatvoru, a njegova država nije učinila ništa.

- To je strašno! Sin je prvo gladovao, sada ima tri obroka. Uspio se javiti dva puta, i to zahvaljujući kolegama u zatvoru koji su propustili da se jave svojima, a dali mom sinu da pozove - ispričao nam je Mujo Nadarević.

Vanredno stanje

Objasnio je da je navodno bh. konzul nakon dan ili dva posjetio Sameda u zatvoru, ali je on onda premješten i nije ga mogao pronaći. Otac uhapšenog mladića kazao je da je Samed bio na univerzitetu kada su svi u grupi uhapšeni. Dodao je da je tražio pomoć u Sarajevu za sina.

- Ako je u Turskoj vanredno stanje, nije haos u Sarajevu! Moj sin je bh. državljanin. Ja sam ratovao za državu u prošlom ratu, a da mi sin doživljava ovo sada - kazao je Mujo Nadarević.

Bh. konzul ponudio pomoć

Konzul u Istanbulu Adi Durmić potvrdio je informaciju o uhapšenom studentu iz Cazina i naglasio da su Konzulat i Ambasada  BiH u Ankari u potpunosti u toku  kada je o ovom  slučaju riječ. S porodicom mladića, također, postoji stalni kontakt. Konzul je kazao da se do sada četiri puta u zatvoru sastao sa Samedom Nadarevićem, posljednji put u ponedjeljak.

- U ponedjeljak smo razgovarali cijeli sat. On je sada dobro, u početku je, što je i razumljivo, bio u šoku. Također smo u stalnom kontaktu s institucijama Republike Turske i pratimo pravni postupak – rekao je konzul Durmić.

On je istakao da se očekuje kraj istrage, kada će se znati hoće li protiv Sameda Nadarevića biti podignuta optužnica ili će biti pušten.