VIJESTI

DANSKA Umro Meša Hodžić koji je pucao po Kopenhagenu

Bio osumnjičen za pokušaj ubistva

(A.Č.)

2.9.2016

Muškarac, koji je osumnjičen za pokušaj ubistva nakon pucnjave u Kopenhagenu, podlegao je uslijed povreda zadobijenih prilikom vatrenog obračuna sa policijom, a preminuo je i jedan civil, saopćila je danas danska policija.

Lokalni mediji prenijeli su da je njegovo ime Meša Hodžić,državljanin je Danske, a u tu zemlju došao iz BiH kada je imao četiri godine. Policija u saopćenju o 25-ogodišnjem muškarcu navodi da se sumnja da je povezan sa terorističkim grupama, ali ta informacija nije potvrđena, prenosi AFP. 

Meša Hodžić (25) proglašen je mrtvim nešto prije dva sata iza ponoći, a njegov odvjetnik, Jacob Kiil, je na TV2 izjavio:

''Oboje je jako tragično, i to što je učinio i to kako se završilo.

Nakon što je pucao na dvojicu policajaca i jednog civila, osumnjičeni je pobjegao, a policija je pokrenula potjeru za njim. Pronašli su ga u Kastrupu i tada je počela pucnjava u kojoj je zadobio teške povrede.

Vjeruje se da je Meša bio povezan sa islamskom militantskom grupom Millatu Ibrahim, kao i da je imao simpatije za ISIL, no također naglašavaju da trenutno još uvijek nema dokaza da je ovaj incident rezultat islamističkih vjerovanja.

Hodžić je već poznat policiji, jer je aktivan član organizovane prodaje kanabisa na Pusher Street.

Policija je uhapsila još dvije osumnjičene osobe koje bi mogle biti povezane sa incidenton, uključujući Mešinog mlađeg brata.