LIFESTYLE

Misteriozna crna mrlja je u pet godina izazvala čak 1.800 smrti

Pokušavali su je ukloniti na razne načine, ali ona se uvijek vraća

(E. Ma.)

2.9.2016

Crna mrlja (La Mancha Negra) je misteriozna crna tvar koja se 1986. pojavila na cesti u Caracasu, u Venezueli. Radi se o opasnoj masnoj, crnoj i rastezljivoj stvar, nalik žvakaćoj gumi. Vjeruje se da u njenom sastavu ima prašine, ulja  te različitih organskih i sintetičkih materijala.

Kada se tek pojavila, supstanca je prekrivala oko 45 metara puta, a prvi su je primijetili radnici koji su radili na obnovi 30 godina starog asfalta. Zbog nje na početku nije bilo previše zabrinutosti, ali se mrlja vrlo brzo raširila. Najprije je prekrivala 100 metara, zatim oko kilometar i pol, da bi se potom raširila na 13 kilometara ceste. Kada bi bilo toplo, mrlja se širila i postajala vodenasta, a kad bi zahladilo skupljala se i sušila.

Pet godina nakon što je otkrivena, objavljeno je da je ova klizava materija dovela doviše od 1800 smrtnih slučajeva i velikog broja ozlijeđenih u prometnim nesrećama.

Vlada Venezuele dosada je odvojila više miliona dolara kako bi istražila ovaj problem i riješila ga, uz pomoć stručnjaka iz Sjedinjenih Država, Kanade i Evrope.

Sve su pokušavali, ali mrlja se svaki put vraćala

Potom je 1994. godine Ministarstvo prometa i komunikacija pokušalo isprati misterioznu mrlju, zatim i sastrugati, da bi na kraju stavili potpuno novi sloj asfalta, ali mrlja se svaki put vraćala.

Konačno, preko mrlje su izlili tonu vapnenca da je isuše. Ovaj put se činilo da je mrlja nestala, ali pojavio se novi problem. Od vapnenca se dizala velika prašina pa su se vozači i tamošnje stanovništvo žalili da je nemoguće disati.

U januaru 1996. zbog neodržavanja prometnica, niskih količina oborina i nekvalitetnih vozila mrlja se opet pojavila. Specijalnim sredstvom za čišćenje, dopremljenim iz Njemačke posebno za ovu svrhu, mrlju su uklonili. Ponovno se pojavila 2001. na nekoliko cesta diljem Caracasa. 

Iako su prošla desetljeća, još uvijek se veoma malo zna o sastavu crne mrlje. Najčešće se vjeruje da je riječ o prirodnom curenju bitumena, što nije nemoguće ako se uzme u obzir da su već zabilježeni slučajevi da, recimo, nafta nađe put do površine. Međutim, venecuelansko Ministarstvo prometa i komunikacija ističe da sastav asfalta nije ni na koji način povezan s ovom supstancom.