LIFESTYLE

Kada pogledate ovaj video nikad nećete kuhati jaja

Zanimljiv snimak

(Al. Ti.)

1.9.2016

Iako glase za jedno od najjednostavnijih jela koja postoje, tvrdo kuhana jaja zapravo i nije tako lako pripremiti. Ako ih predugo kuhate, stvorit će se onaj neukusni zeleni prsten oko žumanjka. Ako ih pak prerano počnete guliti, to će se pokazati kao jako težak zadatak.

U tom slučaju, ako ste planirali na brzinu napraviti salatu s jajima, to bi moglo potrajati duže nego što se mislili.

Vrijeme je da promijenite način na koji pripremate tvrdo kuhana jaja. Huffington Post piše da biste trebali u potpunosti odustati od kuhanja jaja i početi ih pripremati na pari.

Ako jaja počnete pripremati na pari, dobit ćete mnogo nježniju strukturu jaja, jer su pripremljena na nježniji način. Osim toga, manja je vjerovatnoća da će vam jaje puknuti tokom pripreme kao kod kuhanja, kad ga mjehurići vode bacaju po loncu. Nakon pripreme na pari, lakše ćete ih i guliti.

Jaja će se na pari brže skuhati nego u vodi, jer ne morate zakuhavati pun lonac vode, dovoljno je da zagrijete malo vode na dnu lonca, prenosi Index.

Dakle, kako biste skuhali jaja na pari, ulijte oko 2,5 centimetra vode u lonac, stavite rešetku za parenje i pokrijte lonac. Kad voda počne isparavati, oprezno stavite jaja na rešetku.

Ostavite ih da se kuhaju šest minuta ako želite meko kuhana ili 12 minuta ako želite tvrdo kuhana jaja. Nakon što ih izvadite iz lonca, ubacite ih u hladnu vodu kako se ne bi prekuhala.