ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

KAKANJ: U prve razrede osnovnih škola upisano 379 prvačića

Počela nova školska godina

Az. S.

1.9.2016

Svom prvom školskom zvonu u Kaknju obradovalo se 379 prvačića upisanih u šest osnovnih škola na području općine Kakanj. Ovo je podatak koji zabrinjava bh. statističare jer podaci o broju upisanih iz godine u godinu ukazuju na evidentno smanjenje djece koja su uključena u nastavni proces. I nije to samo slučaj u ZDK nego u cijeloj državi.

Ove godine je u prve razrede na području općine Kakanj upisano samo 379 prvačića, čak 55 manje u odnosu na prošlu godinu (434).

Najviše prvačića je upisano u OŠ ”Hamdija Kreševljaković”, njih 120, odnosno za 13 više nego je to slučaj bio u prošloj školskoj godini.

U drugoj velikoj gradskoj školi, ”Mula Mustafi Bašeskiji” po prvi put u školske klupe sjest će 90 učenika, odnosno 23 manje nego prethodne godine (113). Prvi razred u OŠ ”Rešad Kadić” u Brnjicu pohađat će svega 22 učenika, odnosno 11 manje nego je to slučaj bio u školskoj 2015./2016.

U osnovnoj školi ”Ahmed Muradbegović” u Donjem Kaknju upisano je 52 učenika u prve razrede, pet manje nego prošle godine (57), dok će osnovna škola u Brežanima brojati čak 29 učenika manje u prvim razredima u odnosu na prošlu školsku godinu.

Ove godine upisano je svega 40 učenika u prve razrede. Neznatnu promjenu u odnosu na prošlu godinu ima OŠ ”15. april” u kojoj je u prve razrede upisano 55 učenika, odnosno jedan učenik manje u odnosu na 2015./2016. školsku godinu.

Manji broj učenika i u srednjim školama

Velike promjene u broju učenika upisanih u prve razrede zabilježene su i u sredjnim školama na području općine Kakanj. Tako će prve razrede kakanjske Gimnazije pohađati 82 učenika, što je za 18 učenika manje u odnosu na prošlu školsku godinu. U prve razrede Mješovite srednje škole upisano je 162 učenika, odnosno 20 manje nego u 2015./2016.

Po 24 učenika je upisalo zanimanja zavarivača, rudarskog tehničara, frizera i vozača, dok je 26 učenika u kombinovanom odjeljenju trgovaca-kuhara, a 22 u elektro struci.

Najmanje zainteresovanih je bilo za građevinskog tehničara i ovaj razred će brojati svega 18 učenika.Neznatne promjene pretrpila je srednja Tehnička škola u koju ove godine stiže 116 novih učenika, odnosno za četiri manje nego prošle godine. Po 24 učenika upisano je u mašinske, saobraćajne, ekonomske i elektrotehničare, dok je 20 ”bankara” upisalo prvi razred.