TUZLANSKI KANTON

ŠPIONICA Učenici hrvatske nacionalnosti vratili se u matičnu školu

Višegodišnji problem napokon riješen

E. Sk.

1.9.2016

Učenici hrvatske nacionalnosti s područja srebreničke općine, koji gravitiraju Osnovnoj školi u Špionici, poslije više od dvije decenije ponovo su sjeli u školske klupe pomenute obrazovne institucije. Naime, osnovci hrvatske nacionalnossti iz srebreničkog kraja do ove školske godine pohađali su nastavu u Bosanskoj Bijeloj na području Brčko distrikta.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatan Muratović posjetio je jučer ujutro OŠ Špionica te je sa posebnom radošću čestitao i zaželio sretan početak školske godine. Posebno je podržao povratak učenika u matičnu školu.

- Uz sve ono što se dešava kada je riječ o obrazovanju u BiH, dvije škole pod jednim krovom, segregaciji i podijeli učenika,  OŠ Špionica i Općina Srebrenik predstavljaju i više nego pozitivan primjer na koji način treba rješavati aktuelna pitanja. Kontinuiranim aktivnostima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, lokalne zajednice i aktuelnog menadžmenta škole riješen je višedecenijski problem. Nadam se da će i drugim općinama ovo biti dobar primjer suživota u BiH – rekao je ministar Muratović.

Učenici koji su se vratili u matičnu školu nastavu će pohađati po aktuelnom nastavnom planu.