BIH

FILIPOVIĆ: Samo naivni misle da se Srbija ne miješa u unutrašnje stvari BiH

Akademik i predsjednik BANU-a

Mirela KUKAN

1.9.2016

Srpsku politiku treba promatrati u cjelini i kontinuitetu, jer tamo su se mijenjale garniture na vlasti, ali politika ne. Svi srpski političari vodili su u biti jednaku politiku, pa je vodi i Aleksandar Vučić, a Milorad Dodik je jedna od figura koja igra ulogu faktora destabilizacije i uskače kad zatreba. Konstanta te politike je bila destabilizacija regiona. Srbija je jedina odista zainteresirana i nastoji da destabilizira regiju, jer jedino ona ima ozbiljne nemjere i pokušava izmijeniti geopolitičko stanje u regiji. 

Stav je ovo koji akademik Muhamed Filipović, jedan od najvećih živućih bh. intelektualaca i predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), iznosi u intervjuu za naš list, komentirajući aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji, izazvanu zakazivanjem referenduma od danu RS.

Osnova i granica

Ima li razloga za strah od izbijanja nekih novih sukoba ili je, kako neki tumače, sve ovo što se trenutno dešava u funkciji prikupljanja prediznornih poena?

- Naivno bi bilo misliti da je sve ovo samo predizborna maskerada. RS je nastala sporazumom u Dejtonu. Ta činjenica koliko god je osnova njenog postojanja, toliko je i granica, jer je ona dio jednog privremenog sporazuma koji je trebao zaustaviti krvoproliće koje su provodili Srbi. Njima ovaj dan treba da bi dobili privid postojanja RS izvan i mimo Dejtona. Zbog toga je to ozbiljna stvar. Naime, ako bi iko priznao taj referendum, tada bi se stvorio neki privid postojanja RS i mimo Dejtona, a to je ono što bi činilo osnovu za referendum o odvajanju. Pod uvjetima važenja Dejtona to nije moguće i to Srbi dobro znaju i zbog toga prave ovaj cirkus.

Vi, dakle, smatrate da će, ukoliko se referendum o danu RS održi, to zaista biti uvod i u nesmetano održavanje nekog novog referenduma, pa i onog o otcjepljenju tog entiteta?

- Iz svega rečenog jasno je da Srbi nisu odustali od svoje politike, samo je više ne mogu provoditi silom, ali mogu polagano, kamen po kamen, slagati novi mozaik stanja na Balkanu iznuđujući ustupak po ustupak i onemogućavajući konačno smirenje i sređivanje stanja u ovoj zoni. Stoga je sasvim jasno da je i ovaj referendum zamišljen kao stepenica koja vodi do onog konačnog. Samo su Srbi zaboravili, da su oni na jedan legalni i legitimni referendum odgovorili oružjem i na kraju genocidom. Misle li oni da opet, samo sada u obrnutom smjeru, ostvare isto djelo, i zar ne vide da ovim priznaju da su učinili kriminalno djelo kad su na legitimnu političku odluku jednog naroda odgovorili ubijanjem i rušenjem svega što im je bilo dostupno.

Obmana i varka

Ipak, zvanični Beograd uporno ponavlja da se neće miješati u unutrašnje stvari BiH, a onda djelima pokazuje sasvim suprotno, pa je tako za danas zakazan sastanak s liderima bh. Srba.

- Samo je jedna od tradicionalnih osobina i odlika srpske politike obmana i varka, pa se tako ponaša i Vučić. Slatko gorko i obratno, tako se on ponaša. Jedno izjavljuje, ne miješa se, a organizira vojnu demonstraciju pod krinkom opasnosti, a ne govori od koga i za koga nastaje ta opasnost. Jedno radi, a onda sasvim suprotno izjavljuje. Samo što je ta igra pročitana. Još samo naivni misle da se Srbija i Vučić ne miješaju u unutrašnje stvari BiH. 

To miješanje je konstanta srpske ili, bolje reći, srbijanske politike od prvog upada Karađorđa u Bosnu i ubijanja Bošnjaka, pa i onda kada je priredio klanje Sjeničacima, pa preko knjaza Mihaila Obrenovića i Garašanina, do Aleksandra Karađorđevića, Stojana Protića i Nikole Pašića, Dragiše Cvetkovića, Draže Mihailovića sve do Slobodana Miloševića. U ponašanju svih tih srpskih vladara i političara postoji jedna antibosanska konstanta, jedna linija osporavanja prava postojanja BiH i, konzekventno tome, Bošnjaka. Ko to ne zna ne može voditi bošnjačku politiku. 

Rušenje Dejtonskog sporazuma

- Ponašanje međunarodne zajednice prema Srbiji ima svoju historiju i značenje. Srbija je dugo bila mezimče europskih sila i u funkciji njihove politike elminacije Turske sa Balkana. Tragovi odnosa povlađivanja Srbima se vide i u historiji raspada Jugoslavije i prvi događaj od historijskog značaja kada je prekinut taj “antante cordiale” bio je odluka Amerike da ishodi rješenje problema Kosova u korist Albanaca. Stoga nije čudno, ali ipak ima granicu, to mlako i ležerno posmatranje svega što Srbi rade zadnjih 20 godina kada podižu tenzije, uznemiravaju javnost i opstruiraju napredak u konačnom sređivanju stanja na Balkanu. 

No, svako daljnje popuštanje Srbiji znači, ustvari rušenje sporazuma u Dejtona i to od njegovih tvoraca i čuvara koji sjede u Inckovom uredu - iznosi akademik Filipović.

Naša politika ne smije biti antisrpska  

- Naša politika nije nikada bila i ne smije biti antisrpska, jer imamo Srbe kao trajan dio našeg postojanja, kao prve komšije i sugrađane, ljude sa kojima smo u miru živjeli vijekovima, ali ne smije biti ni slijepa pa da ne vidi istinu u srpskoj politici i ima to u vidu kada razumijeva i odgovara na njene poteze - kaže profesor Filipović.