KOŠARKA

VELIKA AFERA: SIPA istražuje rad Haruna Mahmutovića!

Potvrdio Dubravko Barbarić za "Avaz"

E. JESENKOVIĆ

31.8.2016

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine ove je godine obavezan na međunarodnu scenu izvesti čak devet selekcija, što je rekord kada je u pitanju naša reprezentativna košarka.

Šest ih je već nastupilo, sedma, muška seniorska, danas će protiv Rusije otvoriti ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, dok se do kraja godine očekuju još okupljanja seniorki i juniora.

Iako se do prije nekoliko mjeseci pričalo da je KSBiH u očajnoj finansijskoj situaciji (čak je bila najavljena mogućnost otkazivanja nastupa pojedinih omladinskih selekcija), svjedoci smo da su sve selekcije u pogonu pa se, logično, postavlja pitanje kako je to moguće.

Izvršne presude

Ovo smo pitanje postavili Dubravku Barbariću, koji je, nakon ostavke Haruna Mahmutovića (bio u Savezu od juna 2010.), u aprilu preuzeo dužnost i za sada se više nego dobro snašao u ulozi generalnog sekretara Košarkaškog saveza BiH.

Za razliku od svih dosadašnjih, uglavnom "diplomatskih" medijskih istupa, Barbarić je za naš list otvoreno govorio o stanju u KSBiH i oko njega.

barbaric

Barbarić: Samo iznosim činjenice

- Dugo sam odbijao govoriti o tome kakvo sam stanje zapravo zatekao po dolasku u Košarkaški savez BiH. Najviše iz razloga da očuvamo pozitivnu atmosferu u stručnim štabovima svih reprezentativnih selekcija, da očuvamo povjerenje pokrovitelja i sponzora i da naš ured nesmetano obavlja posao.

Već na samom početku mandata dočekale su nas dvije financijske blokade računa ukupne vrijednosti preko 100.000 KM, koje su bile posljedica izvršnih sudskih presuda kompanija koje su tužile KSBiH i s kojima su prekršeni dogovori bivše uprave o otplati dugovanja - kaže Barbarić.

Kakva je sada finansijska situacija, šta su gorući problemi?

- Zahvaljujući povećanim prihodima i drastičnom smanjenju troškova, u stanju smo pratiti tekuće obaveze. Očekujemo veće prilive sredstava do kraja godine. Ovaj međuperiod bio je opterećen različitim improvizacijama.

U periodu koji slijedi iza kvalifikacijskih utakmica naše A-reprezentacije krenut ćemo u razgovore sa svim kompanijama kojima je KSBiH ostao dužan kako bismo pronašli najbrže i najefikasnije načine otplate starih dugovanja i kako bismo spriječili nove blokade.

Dugo se u javnosti vodio medijski rat pojedinih zvaničnika Saveza s igračima, trenerima, novinarima, bivšim asovima... Pljuštale su optužbe na sve strane, podnosile tužbe... Iz Vaše perspektive, a nakon uvida u određene dokumente u KSBiH, možete li reći gdje je istina?

- Moje nije da se stavljam na bilo čiju stranu, već da iznosim činjenice. Na kraju, neću biti niti ja taj koji donosi bilo kakav sud. Od javnosti sam dugo, iz istih razloga kao i kada su blokade transakcijskih računa u pitanju, skrivao činjenicu da po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine već nekoliko mjeseci SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu, op. a.) provodi istražne radnje o radu mog prethodnika (Mahmutović, op. a.).

To je najbolji način da se dokaže da li se poslovalo u skladu sa zakonima ove države i da se potvrde ili demantiraju medijski napisi. Ja mogu govoriti o nekim nevjerojatnim činjenicama s aspekta moralnosti postupaka.

Stručni štabovi

Mnogo je prigovora i na stručnu politiku KSBiH ove godine. Mnogi su nezadovoljni izborom pojedinih selektora, kažu, nekad smo imali mnogo jača imena...

- Stvara se dojam da je pozicija generalnog sekretara svemoguća. To je posljedica samovolje iz prethodnog perioda. Ja mogu djelovati i raditi samo u okviru statuta. Niti na jedan način nisam uključen u odabir stručnih štabova i nemam namjeru da se u taj dio miješam. Moje su ingerencije da provodim odluke Upravnog odbora, osiguram uvjete za rad uposlenika i vanjskih suradnika Saveza, reprezentativnih selekcija, funkcioniranje liga, pa i da vjerodostojno i odgovorno odgovaram na Vaša pitanja.

Nadam se da ćemo uskoro imati u cijelosti stabiliziranu financijsku situaciju i uređen sistem koji će omogućiti da se u rad Saveza uključi što veći broj naših velikih košarkaških imena, među kojima će se naći i ambiciozan i poslovno talentiran sportski radnik koji će me zamijeniti na tada manje užarenoj poziciji generalnog sekretara.

Bilo novca za svašta, ali ne i za Pandžu

Naši kadeti su prošle godine bili prvaci Evrope. Je li tačno, da izuzev pohvale i tapšanja po ramenu, zlatni selektor Josip Pandža nije dobio nikakvu finansijsku nagradu?

- Bio sam zatečen spoznajom da selektor Pandža i njegov stručni štab nisu bili plaćeni za svoj angažman nakon osvojene zlatne medalje. Njima je bilo rečeno da će s njima biti potpisani ugovori kada KSBiH bude imao novaca? Novci su stizali, plaćano je sve i svašta, a oni nisu vidjeli ni ugovora ni svojih skromnih honorara.

Nisam htio kršiti zakon i retroaktivno potpisivati ugovore za posao iz prošle godine. Postupio sam kao običan (i postiđeni) građanin ove zemlje, skinuo novce s privatnog računa i te momke nagradio u skromnom iznosu koji im je bio obećan za sportsku radost godine koju su nam priuštili. Još jednom naglašavam imam pravo govoriti o moralnosti pojedinih odluka, da li postoji zakonska odgovornost, utvrdit će nadležni organi - kaže Barbarić.

Nikad nisam dobio presjek stanja

Zna li se kolike su obaveze Saveza, kome se sve duguje, vode li se sudski sporovi i koliko njih...?

- Nisam nikada dobio izvještaj svog prethodnika o presjeku stanja u KSBiH, tako da sam naknadno utvrdio da se protiv KSBiH vodi više od 20 sudskih sporova zbog neizvršenih obaveza po pitanju naplate dugovanja, među kojima ima veliki broj izvršnih presuda.

Povjerenje koje smo uspostavili s pojedinim potražiocima, dolazak novih sponzora, angažman pojedinih članova Upravnog odbora na reduciranju troškova i moja vlastita financijska ulaganja i volonterski rad spriječili su potpuni kolaps koji je prijetio bh. košarci.

Nerado se prisjećam brojnih stresnih situacija koje smo uposlenici Saveza i ja preživjeli u prethodnom periodu kako bismo osigurali nastupe svih selekcija.

Tužilaštvo bez komentara

Jučer smo kontaktirali i portparola Tužilaštva BiH Borisa Grubešića, zatraživši komentar iz Tužilaštva na naša saznanja o istrazi SIPA-e u KSBiH. Kontaktirali smo i SIPA-u, koja nas je, također, uputila na Tužilaštvo.

- Tužilaštvo BiH ne može davati nikakav komentar na navedeni upit - u pismenoj formi nam je odgovorio Grubešić.