BIH

DODIK: Mogu raditi šta hoće, ali referendum će biti održan

Predsjednik Republike Srpske

Redakcija

31.8.2016

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u razgovoru za N1 rekao je da je moguće da tri konstitutivna naroda u BiH krenu od nule.

- Političari iz BiH sami ne mogu da se dogovore jer mešetari iz Međunarodne zajednice ohrabruju Bošnjake, a sve kako bi Visoki predstavnik mogao primati platu od 24.000 eura. Pozivam Bošnjake i Hrvate da sjednemo i krenemo od početka. Međunarodna zajednica ništa nije riješila. Imamo Vašingtonski i Dejtonski sporazum, oni su dali prava svim stranama i to je polazna tačka. Onda trebamo vidjeti šta se možemo dogovoriti i odbaciti neka rješenja - rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je istakao da je Dejtonski sporazum masovno promijenjen.

- Sve mora biti na stolu da vidimo je li bilo opravdano mijenjano ili ne. Možda nešto ne treba mijenjati, ali neke stvari koje ničemu ne služe trebaju biti ukinute i promijenjene - rekao je prvi čovjek manjeg bh. entiteta.

Dodik je istakao da se ne čini ništa što bi moglo ugroziti mir te da poziv na referendum nije antidejtonska i antiustavna aktivnost i da će sigurno biti održan.

- Mišljenje PIC-a odražava političke podrške kriminalu koje su činili Visoki predstavnici, od prvog do danas. U PIC-u nema zemalja koje su potpisale okvirni Dejtonski sporazum, kao što su Hrvatska i Srbija, a ima Turska i Japan koje nemaju veze s realnošću ovdje. Oni su mogli samo sublimirati izjave Bakira Izetbegovića. PIC djeluje u funkciji provođenja Bošnjačke politike - rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je rekao da se nigdje nikada nije desilo da se referendum sprovede, a da ne obaveže političke strukture.

- Nakon referenduma ćemo ući u Parlament i proglasiti dan Republike Srpske. Ako je PIC htio koristiti sjednicu da smiri situaciju, to je trebao raditi prije donošenja odluke Ustavnog suda RS. Pisat će "9. januar Dan državnosti Republike Srpske". To što neki govore da iza svega stoji dogovor Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika za predizborne svrhe je priča špekulanata koji sjede u Sarajevu. Sreli smo se samo oko mehanizma koordinacije. Sarajevski džilkoši uvijek nesto nađu da pričaju - rekao je Dodik, te dodao:

- Pitat ćemo narod o 9. januaru i otići u Parlament. Imamo praznik Hrvata, Sv. Stefana 26. pa niko nije ukinuo taj praznik koji je zvaničan u nekom Kantonu. Imamo islamske praznike koji nisu problem. Samo je problem priča o RS. Šta je s nama na nivou BiH? 1. mart ne slavi niti jedan Srbin, a tu niko ne priča o diskriminaciji. Bošnjaci pričaju sada o nekoj diskriminaciji.