GLOBUS

ŠTA SE DEŠAVA NA SJEVERU SIRIJE? Kurdi izdali dramatično saopštenje

Turska vojna akcija uzela maha

M. D.

31.8.2016

Turska je nedavno upala u teritorij sjeverne Sirije, te započela opsežnu vojnu operaciju usmjerenu protiv snaga Islamske države, ali i sirijskih Kurda, okupljenih oko organizacije YPG.

Ovakav potez Erdogana bio je unaprijed pripremljen, jer na upad turske vojske nisu značajnije reagovali ni SAD, ni Rusija.

Međutim, i dalje je nejasno šta je krajnji cilj Turske u ovoj intervenciji, odnosno da li se zaista radi o operaciji protiv Islamske države, kao što to tvrdi zvanična Ankara, ili je u pitanju nešto drugo.

Sirijski Kurdi upozoravaju da se na sjeveru Sirije dešavaju čudne stvari.


Glasnogovornik sirisjke kurdske organizacije YPG, Redur Xelil, rekao je u razgovoru za novinsku agenciju Reuters kako Turska izmišlja da se bore protiv YPG-a zapadno od Eufrata kako bi opravdali zauzimanje sirijskog teritorija.

"Nema apsolutno nikakvih YPG vojnih pojačanja koja se šalju prema Manbiju. Turska tvrdnja da se bore protiv YPG-a zapadno od Eufrata je apsolutno netačna - to je samo brzo smišljeni povod kako proširiti okupaciju sirijske zemlje", rekao je Xelil.

57c445d4c46188ed098b4622

Njegova izjava dolazi u trenutku kada turske i pro-turske snage zauzimaju sve veći teritorij južno od sirijskog pograničnog grada Jarablusa. Prema zadnjim informacijama zauzeli su više od deset naselja. 

S obzirom da je ova akcija pokrenuta nedugo nakon pomirenja Erdogana i Putina, nema sumnje da Turska ima odobrenje Rusije, ali i njenih saveznika Sirije i Irana za ovu akciju. Pitanje je samo, hoće li konačno biti uništena Islamska država, ili zaista slijedi podjela Sirije.