VIJESTI

BALKANCI REDOVNI GOSTI Sedina otvorila jedini bosanski restoran u okolini Detroita (FOTO)

Izbjegla iz BiH 1997. godine

D. K.

31.8.2016

Gradić Hamtramck u američkoj saveznoj državi Michigan uvijek je bio privlačan raznoraznim imigrantskim zajednicama. Osnovao ga je francuski revolucionarni pukovnik Jean Francois Hamtramck, kasnije je naseljen njemačko-američkim farmerima, a privukao je i veliki broj Poljaka koji su se zaposlili u fabrici automobila Dodge.

palma3

Od 20-tih godina prošlog stoljeća ovaj gradić u okolini Detroita nastavio je da privlači ljude iz cijelog svijeta. Među njima bile su i izbjeglice iz Bosne i Hercegovine. Mnogi od njih zaposlili su se u lokalnim fabrikama, kao čistači ili vozači kamiona.

Među azilantima bila je i Sedina Fetić koja je u SAD izbjegla sa mužem 1997. godine. Ona se zaposlila u jednom lokalnom restoranu, a nakon što je šef kuhinje otišao u penziju, ona je došla na njegovo mjesto. Restoran "Palma" jedini je bosanski restoran u cijeloj okolini Detroita.

p

Sedina je ujedno i šefica kuhinje, konobarica, direktorica i majka troje djece. U njenom restoranu redovni su gosti Balkanci - Bosanci, Srbi, Makedonci i Albanci.

Međutim, vremenom se zasitila svega pa je restoran zatvorila prošle godine. Ali, posao joj je mnogo nedostajao te se početkom ove godine odlučila da kupi jedan objekat, u kojem ga je ponovo otvorila i zaposlila svoju djecu.

ponuda

To joj se isplatilo. Njeni stalni gosti sa Balkana ponovo su počeli dolaziti na ukusne ćevape i drugu tradicionalnu hranu iz BiH, piše Detroit Metro Times.

Osim ćevapa, mogu se naručiti i: miješano meso, pljeskavica, kobasice, goveđa ili pileća džigerica, šiš-ćevap, supa, salata, čorbe... Tu su i deserti poput tulumbi, šampite, hurmašica...