VIJESTI

Muhamed Čavkunović: Krajinu povezati brzom cestom sa Sarajevom!

Uspješni biznismen, predlaže razvojne projekte

M. DEDIĆ

31.8.2016

Muhamed Čavkunović, jedan od najpoznatijih krajiških i bh. poslovnih ljudi, nosilac je liste Saveza za bolju budućnost za Gradsko vijeće (GV) Bihać. Uglednog krajiškog biznismena rado slušaju, jer vrlo jednostavnim riječima ukazuje na stanje i probleme te nudi rješenja. Kaže da nikad u životu nije imao vremena za „šuplju priču“, pa neće ni tokom izborne kampanje, kada će se predstaviti biračima. 

Pogrešan model

- Cijeli život bavim se investicijama. Okružio sam se stručnjacima, inteligencijom i poduzetničkom pameću kako bih donosio najbolje poslovne odluke. Nema druge nego se okrenuti ulaganjima, koja su u Krajini zaboravljena zbog antipoduzetničke klime. Razlog tome je neracionalno i nepošteno političarenje i nebriga viših nivoa vlasti – kaže Čavkunović za naš list. 

Osim loše političke baze i pogrešnog modela privatizacije, stanju u kojem se nalazimo, prema Čavkunovićevom mišljenju, pogodovao je i nerad vlasti. U izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti nisu participirali najbolji nego najposlušniji, pa je stvoren ambijent za loša rješenja i nezakonitosti, konstatira Čavkunović. 

Kao nosilac liste SBB-a za GV Bihać, ističe da se fokusirao na probleme Bihaća, ali i USK.

- Ono na čemu svakako treba dugoročno i jedinstveno, bez obzira na političke boje, raditi krajiška politika na svim nivoima jeste da se naš kanton poveže brzom cestom sa Sarajevom. To mora biti alfa i omega razvoja - kaže Čavkunović. 

Kada je riječ o Bihaću u infrastrukturnom smislu, osim kanalizacionog sistema koji se gradi, neophodno je uraditi kvalitetne zaobilaznice Izačić - Pritoka i zaobilaznicu Gornji Srbljani – Bosanska Krupa. Zalaže se za otvaranje poslovnih zona i investiranje u kapacitete za koje postoje komparativne prednosti i sirovinska  baza, a tu, prije svega, misli na drvoprerađivačku i građevinsku industriju te ulaganja u poljoprivredu.

Strateške grane

- Treba otvarati moderne poljoprivredne zadruge i razvijati voćarstvo, stočarstvo, ljekovito bilje. Neophodno je i pod hitno izvršiti povrat poljoprivrednog zemljišta gdje su upisane zemljoradničke zadruge, raditi na melioraciji poljoprivrednih područja radi uvećanja iskoristivosti, a posebna je priča  turizam kao strateška grana – navodi iskusni privrednik. 

On će se zalagati za iskorištavanje resursa rijeke Une, termalnih voda, uzgoja povrća na 
bazi korištenja tople vode itd.
 
- Dobra zakonska legislativa i regionalno uvezivanje omogućit će javne radove i zapošljavanje - kaže Čavkunović. 

Najveći prihodi u USK

Čavkunovićevo privredno društvo „Čavkunović Bau“ bavi se graditeljstvom, ugostiteljstvom, finalnom preradom drveta i drugim djelatnostima i zapošljava 350 radnika. 

Od prošle godine Čavkunovićevo preduzeće je osnovalo "Metro Market", koji se bavi trgovinom prehrambenim proizvodima. Na nivou FBiH u ukupnom prihodu kompanija Muhameda Čavkunovića je među 20 preduzeća, a u Unsko-sanskom kantonu najjača je  po prihodu, dok je po broju zaposlenih na 6. mjestu.