VIJESTI

Izetbegović primio predsjednika EBRD-a Sir Suma Chakrabartija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Fena

31.8.2016

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je predsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sir Suma Chakrabartija.

Predsjedavajući Izetbegović upoznao je Chakrabartija o napretku BiH u reformskim procesima na puta ka EU i NATO-u, istaknuvši da BiH ispunjava uvjete EU i da u septembru očekuje pozitivan odgovor na podnesenu aplikaciju.

Naglašeno je opredjeljenje bosanskohercegovačkih vlasti za provođenje reformskih mjera, ekonomskih i socijalnih, koje imaju za cilj da stabiliziraju i moderniziraju ekonomiju, da unaprijede ekonomski razvoj, da podstaknu otvaranje novih radnih mjesta te da doprinesu stvaranju povoljnog i pravednog socijalnog ambijenta, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjednik EBRD-a Chakrabarti je upoznao domaćina o aktivnostima koje provodi EBRD u BiH i regionu, te planovima za naredni period. Istaknut je značaj EBRD-a u razvoju ovog regiona, te najavljena daljnja podrška i ulaganja EBRD-a u realizaciju projekata. Posebna pažnja u BiH bit će posvećena nastavku izgradnje koridora Vc, te podrška malim i srednjim preduzećima.

Chakrabarti je također odao priznanje vlastima u BiH i pozdravio ostvareni napredak na provođenju mjera iz reformske agende te dao punu podršku nastavku ovih procesa, navedeno je.

Predsjedavajući Izetbegović je iskoristio priliku da se Chakrabartiju zahvali za dosadašnju pomoć i snažan angažman EBRD-a u BiH, te izrazio očekivanja nastavka dobre saradnje i u narednom periodu.